صفر تا صد تصادف و دریافت خسارت
در میان تعداد سرسامآور خودروها و موتورها و رانندههایی که گاهی بیاحتیاطی میکنند، حادثه همیشه در کمین است. در چنین شرایطی، بزرگترین دغدغهی افراد زیاندیده، چگونگی دریافت خسارت از شرکتهای بیمهگر خواهد بود. تصادفات رانندگی به دستههای مختلفی تقسیم میشوند و شرایط لازم برای گرفتن خسارت در هر مورد متفاوت با دیگری است. بنابراین در این مقاله از بلاگ ازکی به بررسی نحوه گرفتن خسارت در انواع تصادفات رانندگی میپردازیم.
دریافت خسارت بدون حضور مقصر
طبق قانون، حضور همزمان رانندهی مقصر و رانندهی زیاندیده در یک حادثه رانندگی برای دریافت غرامت از شرکتهای بیمهگر، الزامی است. نکته مهم اینجاست که برای دریافت خسارت بدون کروکی نیز باید دو طرف در شرکت بیمه حضور پیدا کنند. همین موضوع باعث شده تا رانندهی زیاندیده با فرار رانندهی مقصر تصور کند که دیگر قادر به دریافت خسارت نخواهد بود.
نداشتن کروکی بهدلیل فرار رانندهی مقصر دلیل بر عدم دریافت خسارت توسط رانندهی زیاندیده نخواهد بود. در چنین شرایطی باید مراحل زیر را دنبال کنید.
مراحل دریافت خسارت بدون حضور رانندهی مقصر
- در اولین اقدام بعد از فرار رانندهی مقصر باید با پلیس راهنمایی و رانندگی و پلیس 110 تماس گرفته و حادثه را برای آنها توضیح دهید.
- مامور آگاهی برای نوشتن صورتجلسه اقدام میکند.
- بعد از تشکیل صورتجلسه، به کلانتری مراجعه کرده و شکایتنامه تنظیم کنید.
- کلانتری، فرد یا افراد آسیبدیده در تصادف جرحی را به پزشکی قانونی معرفی میکند تا میزان آسیب و طولدرمان مشخص شود.
- در صورت بروز خسارت مالی، شما بهعنوان رانندهی زیاندیده باید اصل کروکی را بههمراه بیمهی شخص ثالث و بیمهی بدنه به شرکت بیمه ارائه کنید. در صورت نداشتن کروکی، گزارش مامور کلانتری کفایت میکند.
- شما بهعنوان رانندهی زیاندیده باید برای طرح شکایت به دادسرا مراجعه کنید. در این مرحله، نظر کارشناسی توسط دادسرا از مبادی ذیربط استعلام میشود.
- دادسرا برای صدور قرار مجرمیت اقدام کرده و پرونده به دادگاه ارسال میشود.
- دادگاه مدارک و مستندات را بررسی و رای صادر خواهد کرد.
- در صورتیکه جرم رانندهی مقصر اثبات شود، شرکت بیمهگر باید خسارت وارده را جبران کند.
توجه کنید، اگر تنها خودروی رانندهی زیاندیده آسیب دیده باشد (خسارت مالی)، با وجود کروکی تصادف و بیمهنامه، میتواند خسارت دریافت کند؛ اما اگر آسیب جانی نیز رخ داده باشد نیاز به گزارش اورژانس بوده و باید با مراجعه به پزشکی قانونی میزان آسیب وارده به فرد زیاندیده بررسی شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مجازات فرار از صحنه تصادف و نحوه شکایت از راننده متواری را در بلاگ ازکی بخوانید.
دریافت خسارت بدون کروکی
در تصادفات جادهای، پلیس راهنمایی و رانندگی پیشنهاد میکند که برای باز کردن مسیر و جلوگیری از ایجاد ترافیک، خودروهای تصادفی به کنار خیابان منتقل شوند. اما لازم است قبل از اینکار، رانندهها از صحنهی تصادف عکس و فیلم بگیرند تا افسر مربوطه بتواند نظر کارشناسی خود را در مورد صحنهی تصادف و مقصر اعلام کند.
این تمام ماجرا نیست، گاهی رانندهی مقصر از صحنهی تصادف فرار میکند و در نتیجه بههیچعنوان امکان کشیدن کروکی وجود ندارد. آیا در این شرایط رانندهی زیاندیده از دریافت خسارت محروم خواهد شد؟
لازم است بدانید که در برخی از تصادفها، رانندهی خودروی زیاندیده میتواند بدون کشیدن کروکی برای دریافت خسارت اقدام کند. این تصادفها به شرح زیر هستند:
- حادثهی رانندگی شامل خسارت جانی نباشد؛
- میزان خسارت برآورد شده کمتر از 30 میلیون تومان در سال 1402 باشد؛
- بین رانندهی مقصر و رانندهای که خودروی او آسیب دیده اختلافی نباشد یا بهعبارتی، تصادف «مرضی الطرفین» باشد.
نکته مهم اینکه، اکثر شرکتهای بیمه خسارتهایی که کمتر از سقف بیمه باشند را بدون کروکی و گزارش پلیس راهنمایی و رانندگی پرداخت میکنند. این سقف خسارت در سال 1402، 30 میلیون تومان است و در سال آینده بر اساس معیارهای مشخصی تعیین خواهد شد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید مقاله راهنمای دریافت خسارت بدون برگه کروکی سال 1402 را در بلاگ ازکی بخوانید.
دریافت خسارت با کروکی
مالکان خودرو و رانندهها باید بدانند که در برخی از تصادفها نیاز به رسم کروکی است. برای گرفتن خسارت نیز باید کروکی «سازشی» یا «غیرسازشی» به شرکت بیمهگر ارائه شود. در تصادفهای زیر باید کروکی به همراه سایر مدارک ارائه شود تا راننده بتواند برای دریافت خسارت اقدام کند.
- تصادف با خودروهای نظامی؛
- تصادف با خودروهای سنگین؛
- تصادف با موتورسیکلت؛
- تصادفهای زنجیرهای و برخورد چند خودرو؛
- نداشتن گواهینامه یا بیمهنامه یکی از طرفین تصادف؛
- تصادف بهدلیل دندهعقب رفتن؛
- تصادف با خودروی فردی ساکن شهری دیگر؛
- تصادف بهدلیل ردکردن چراغ قرمز؛
- تصادف منجر به فوت؛
- تصادف برای بار دوم در طول مدت اعتبار بیمهنامه؛
- پیوسته نبودن بیمهی شخص ثالث سال جاری با سال گذشته؛
- مشخص نبودن دلیل تصادف؛
- تصادف با عابر پیاده؛
- تصادف در مدت شروع اعتبار بیمهنامه شخص ثالث در کمتر از 20 روز گذشته؛
- تصادف شاخبهشاخ؛
- تصادف منجر به جرح؛
- تصادف با خسارتهای بیشتر از 30 میلیون تومان در سال 1402.
در شرایط فوق، باید خودروی خود را بههمراه اصل کروکی، تصویر مدارک شناسایی، گواهینامه، مدارک خودرو و بیمهنامهها به شرکت بیمهگر ارائه کنید. در صورت آسیب جانی، لازم است مدارکی مانند گزارش پزشکی قانونی، خلاصهی پرونده پزشکی فرد آسیبدیده و مدارک فوت را ارائه کنید.
خسارت به ماشین مدل بالا
به ماشین مدلبالا، «خودروی نامتعارف» یا «لوکس» نیز گفته میشود. خودروی نامتعارف، خودرویی است که ارزش روز آن بیشتر از ٪۵۰ تعهدات شرکتهای بیمهگر در قبال خسارتهای جانی باشد. بنابراین اگر خودرویی در سال 1402 قیمتی بالاتر از 600 میلیون تومان داشته باشد، خودروی مدل بالا نامیده میشود.
فرمول محاسبه میزان تعهد در تصادف با خودروی نامتعارف
طبق قانون بیمه شخص ثالث، خسارت خودروی متعارف بهصورت کامل پرداخت میشود. اما طبق قانون بیمهی مرکزی، خسارت خودروی مدل بالا یا خودروی نامتعارف طبق فرمول زیر محاسبه میشود.
نحوه پرداخت خسارت تصادف با خودروی مدلبالا (لوکس یا نامتعارف)
مبلغ خسارت خودروهای مدلبالا با استناد به تبصره 3 ماده 8 قانون جدید بیمهی شخص ثالث محاسبه میشود. طبق این تبصره و مادهی قانونی، حداکثر تعهد مقصر در تصادف با خودروی لوکس، برای خسارتهای مالی، ½ دیه در ماههای حرام است. تقریبا در تمام موارد، شرکتهای بیمهگر برای پرداخت خسارت مالی خودروهای لوکس، بالاترین مبلغ خسارت وارده به گرانترین خودروی متعارف را در نظر میگیرند. در تعیین میزان خسارت وارده به قطعات خودروی مدل بالا نیز حکم دادگاه بر اساس گرانترین قطعات گرانترین خودروهای متعارف خواهد بود.
برای دریافت خسارت خودروی نامتعارف به نکات زیر توجه کنید:
- حداکثر تعهد مقصر تصادف با خودروی مدلبالا برای خسارتهای مالی تنها ½ دیه در ماههای حرام است. نصف دیهی ماه حرام در سال 1402، 600 میلیون تومان خواهد بود.
- در صورتیکه رانندهی مقصر بیمه شخص ثالث نداشته باشد، قانون خودروی نامتعارف مانند قبل خواهد بود.
- در صورتیکه رانندهی مقصر بیمهی شخص ثالث داشته باشد، برای محاسبه خسارت مالی وارده، بالاترین میزان خسارت به گرانترین خودروی متعارف را لحاظ میکنند.
- در صورت اختلافقیمت قطعات خودروی مدلبالا با خودروهای دیگر، بالاترین قیمت گرانترین قطعهی خودروی متعارف لحاظ میشود.
- در صورت عدم وجود نمونه یا مشابه قطعات خودروی مدلبالا بین خودروهای متعارف، قیمت قطعهی مشابه آن در خودروی متعارف ملاک خواهد بود.
- رانندهی خودروی مدلبالا در صورت افت قیمت خودروی خود میتواند از مقصر شکایت کرده و برای دریافت مابهالتفاوت افت قیمت اقدام کند.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله تصادف با خودروی نامتعارف، نحوه محاسبه و پرداخت خسارت را در بلاگ ازکی بخوانید.
دریافت خسارت از کارت طلایی
ایرانخودرو برای ارائه خدمات مختلف، کارت اشتراکی طراحی کرده که به آن «کارت طلایی» میگویند. این کارت اولینبار در سال 1380 صادر شد و پس از آن در سال 1390 نیز سایپا کارتی مشابه با نام «کارت نارنجی» صادر کرد.
کارت طلایی یک اشتراک خودرویی برای دریافت خدمات رایگان یا با تعرفهای مناسبتر است. از جمله خدماتی که با این کارت دریافت میکنید میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- پشتیبانی تلفنی؛
- اطلاعرسانی و پیگیری امور مشتریان؛
- مشاوره فنی؛
- ارائه خدمات امدادی بهصورت شبانهروزی؛
- جابجایی خودرو و سرنشینان بهصورت رایگان؛
- تعمیرات در محل؛
- تعویض رایگان قطعات معیوب؛
- پوشش تعویض خودرو در صورت خسارت بیشاز 60%؛
- پوشش خسارت تصادف؛
- سرویسهای دورهای؛
- پوشش زیان سرقت جزئی؛
- پوشش خسارت پاشیدن مواد اسیدی روی خودرو؛
- پوشش حوادث طبیعی؛
- تعویض رایگان لاستیک.
کارت طلایی خودرو بیشتر مشابه خدماتی است که با اشتراک در یک سامانه بهعنوان مشتری خاص دریافت میکنید. از جمله مهمترین خدمات این کارت، جبران خسارت خرابی خودرو، جبران خسارت سرقت و حمل رایگان خودرو است.
شرایط دریافت خسارت با کارت طلایی
- جذابترین نکته در مورد خسارتهای وارده به خودرو در صورت داشتن کارت طلایی این است که اگر هزینههای تعمیر قطعات و بخشهای آسیبدیدهی خودرو در تصادف بیشتر از 60% قیمت خودرو قبل از بروز حادثه باشد، در صورت عدم امکان بازسازی طبق نظر کارشناس، امکان تعویض خودرو وجود دارد.
- خسارتهای ناشی از تصادف خودرو با خودروهای دیگر، اجسام ثابت، سقوط خودرو و واژگونی آن نیز تحت پوشش کارت طلایی قرار میگیرند.
- در صورت سرقت یا مفقود شدن خودرو، مالک میتواند با دریافت گزارش نیروی انتظامی یا مراجع قضایی و کروکی، برای دریافت خسارت اقدام کند.
- کارت طلایی در مقایسه با بیمهی بدنه، خدمات بیشتری را ارائه میدهد که در بخش قبلی بررسی شدند.
- خدمات ارائه شده در کارت طلایی تنها در مدت اعتبار آن در درسترس خواهند بود و به دورهی بعدی منتقل نمیشوند.
- برای دریافت خسارت با کارت طلایی باید به نمایندگی خودروساز مراجعه کنید. اما با بیمهی بدنه در انتخاب تعمیرگاه آزاد بوده و خسارت را نقدا دریافت میکنید.
- قیمت کارت طلایی بالاتر از بیمه بدنه است بههمیندلیل نیز پوششهای بیشتری دارد.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله کارت طلایی بخریم یا بیمه بدنه؟ مقایسه کارت طلایی و بیمه بدنه را در بلاگ ازکی بخوانید.
دریافت خسارت افت قیمت
یکی از مهمترین مواردی که بعد از تصادف بهعنوان خسارتی پنهان شناخته میشود، افت قیمت خودروی تصادفی است.
در صورتیکه خسارتهای وارده به خودرو روی قیمت نهایی آن در زمان فروش تاثیر بگذارد، رانندهی مقصر باید «خسارت افت قیمت» را به رانندهی زیاندیده پرداخت کند.
موارد زیر عوامل تاثیرگذار روی افت قیمت خودرو هستند.
- سال ساخت؛
- قیمت روز خودرو؛
- سابقه خسارتهای وارده؛
- بخشهای آسیبدیده خودرو؛
- میزان خسارت وارده؛
- نیاز یا عدم نیاز به تعویض قطعات؛
- میزان رنگشدگی.
نحوهی محاسبه افت قیمت خودروی تصادفی
میزان افت قیمت را کارشناس ارزیاب خسارت تعیین میکند.
تعیین افت قیمت به عوامل زیادی بستگی دارد و این عوامل به میزان متفاوتی روی قیمت خودرو در زمان فروش تاثیر میگذارند.
- درصد افت قیمت خودرو در اثر آسیب وارده به قطعاتی که با پیچومهر بههم متصل میشوند (مانند گلگیرهای جلو و دربها) حدود 4% است.
- درصد افت قیمت خودرو در اثر آسیب وارده به سینی بغل خودرو و شاسی آن که اهمیت زیادی در سلامت و کارکرد خودرو دارند حدود 5% است.
- درصد افت قیمت خودرو در اثر آسیب وارده به سقف خودرو حدود 10% است.
- درصد افت قیمت خودرو در اثر آسیب وارده به ستونهای بغل سقف خودرو (کلافها) حدود 5% است.
- درصد افت قیمت خودرو در اثر رنگ کامل بدنه (بهدلیل خسارت بالای خودرو) تا 60% ارزش خودرو است.
- درصد افت قیمت خودرو در اثر آسیب وارده به قسمت عقب خودرو (گلگیرهای عقب) حدود 5ر% است.
- درصد افت قیمت خودرو در اثر آسیب وارده به کاپوت و صندوق عقب بین 5% تا 7% است.
- درصد افت قیمت خودرو در اثر آسیب وارده و نیاز به تعویض درب موتور بین 6% تا 8% است.
- درصد افت قیمت خودرو در اثر آسیب وارده به درب صندوق بین 5% تا 6% است.
پرداخت خسارت افت قیمت با بیمه شخص ثالث
طبق تعریف بیمهی شخص ثالث، این بیمه خسارتهای مالی و جانی وارده به شخص ثالث را پرداخت خواهد کرد. خسارت افت قیمت خودرو نیز نوعی خسارت مالی غیرمستقیم و قابل جبران است، بنابراین شرکتهای بیمهگر موظف به پرداخت خسارت افت قیمت فرد یا افراد زیاندیده در حادثه رانندگی هستند. البته برخی از شرکتهای بیمهای از پرداخت این خسارت خودداری میکنند. در این شرایط بهتر است ابتدا مذاکره کنید و در صورت عدم دریافت نتیجهی مطلوب برای شکایت اقدام کنید.
پرداخت خسارت افت قیمت با بیمه بدنه
در بیمهی بدنه، پرداخت خسارتهای وارده مطابق با توافق بیمهگذار و بیمهگر تعیین میشود. بنابراین هیچگونه اجباری برای پرداخت تمام خسارت وجود ندارد. پوشش افت قیمت یکی از پوششهای اضافی بیمهی بدنه است که بیمهگذار با پرداخت حقبیمهی بیشتر میتواند آن را به بیمهنامه اضافه کند.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله چگونه خسارت افت قیمت خودرو را از بیمه بدنه بگیریم؟ را در بلاگ ازکی بخوانید.
گرفتن خسارت خودرو از شهرداری
در برخی از شرایط با آسیب به خودرو در یک حادثه، افراد میتوانند برای گرفتن خسارت خودرو از شهرداری اقدام کنند. اگر یکی از شرایط زیر رخ دهد میتوانید برای دریافت خسارت از این نهاد دولتی اقدام کنید:
- خسارت وارده در اثر سقوط درخت روی خودرو؛
- خسارت وارده در اثر سقوط خودرو در گودالها، کانالها یا چالههای حفر شده توسط شهرداری بدون نصب علائم هشداردهنده؛
- خسارت جانی و مالی وارده در اثر عدم پاشیدن شن و نمک در معابر و پلها در زمان بارش برف و یخبندان؛
- خسارت وارده در اثر عدم رفع خطر ریزش دیوارها، طاقها و ساختمانهای قدیمی؛
- خسارت وارده در اثر عدم جمعآوری نخاله در اتوبان؛
- خسارت وارده در اثر سقوط اجسام از ارتفاعات و پشتبام ساختمانهای مربوط به شهرداری؛
- خسارت وارده در اثر عدم رسیدگی به وضعیت خیابانها و معابر؛
- خسارت وارده در اثر سقوط تابلوهای نصبشده توسط شهرداری روی خودرو.
شهرداری نیز مانند هر نهاد یا سازمان دیگری، مسئولیتهایی دارد که در صورت عدم اجرای درست آنها، موظف به پرداخت خسارت خواهد بود. بنابراین اگر یکی از موارد فوق منجر به بروز آسیب جانی و مالی شود، افراد میتوانند با طرح شکایت از شهرداری، غرامت دریافت کنند.
شرایط اثبات خسارت وارده برای گرفتن خسارت از شهرداری
- خسارت وارده باید مستقیم باشد.
- خسارت وارده باید شخصی باشد یعنی شخصی که ادعای خسارت میکند باید زیاندیدهی اصلی یا قائممقام او باشد.
- خسارت وارده نباید قبلا جبران شده باشد.
- خسارت وارده باید قابل جبران باشد.
- خسارت وارده باید در نتیجهی لطمهای باشد که به حق فرد یا نفع مشروع او وارده شده است.
خسارت به ماشین در پارکینگ
طبق قانون بیمهی شخص ثالث، تفاوتی ندارد که حادثه رانندگی در پارکینگ عمومی، پارکینگ خصوصی، پارکینگ ساختمان تجاری، اداری یا حتی آپارتمان باشد. در هر صورت اگر فرد مقصر حادثه نباشد میتواند برای دریافت خسارت جانی و مالی اقدام کند. اگر حادثه در اثر بیاحتیاطی فرد رخ داده باشد، در چنین شرایطی میتوان از پوششهای بیمهی بدنه استفاده کرد.
متاسفانه نداشتن دید کافی یکی از اصلیترین دلایل تصادف با خودرو و افراد در پارکینگها است. البته نباید عدم آگاهی کامل از قوانین راهنمایی و رانندگی و عدم رعایت آن توسط برخی از افراد را نادیده گرفت. برای دریافت خسارت وارده به ماشین در پارکینگ ابتدا باید دلیل بروز حادثه مشخص شود که میتواند به شرح زیر باشد:
تصادف در زمان ورود و خروج از پارکینگ
- خودروی در حال حرکت نسبت به خودرویی که در حال خروج از پارکینگ است، حقتقدم دارد. بهصورتکلی حق تقدم با رانندهای است که در مسیر اصلی قرار دارد. اما اگر ¾ خودرویی از پارکینگ خارج شده باشد در واقع در مسیر اصلی قرار گرفته و حق تقدم دارد.
- خودرویی که کاملا از پارکینگ خارج شده باشد دیگر مقصر تصادف با خودروی در حال حرکت نیست و باید تصادف کارشناسی شود.
تصادف داخل پارکینگها
- اگر خودرویی مقابل درب پارکینگ پارک کرده باشد، مقصر تصادف خواهد بود.
- رانندهای که در پارکینگ دندهعقب میگیرد، مقصر تصادف است.
- در تصادف با درب خودرویی که باز شده، خودروی در حال عبور مقصر است. در برخی موارد خسارت 50 50 لحاظ میشود.
- فردی که جسمی را بهداخل پارکینگ پرتاب میکند مقصر بوده و باید خسارت پرداخت کند.
- اگر رانندهای در حالت مستی منجر به تصادف با خودرویی در پارکینگ شود، مقصر خواهد بود.
- اگر خودرویی با وسایل اضافه موجود در پارکینگ تصادف کند، مقصر، صاحب آن وسایل خواهد بود.
- در تصادف با ستونها، جدولها، گاردریلها و نردههای موجود در پارکینگ باید کروکی کشیده شده و نظر کارشناسی افسر راهنمایی و رانندگی دریافت شود.
مراحل دریافت خسارت تصادف در پارکینگ
- با پلیس تماس بگیرید.
- افسر باید با کشیدن کروکی صحنهی تصادف، مقصر را مشخص کند.
- افسر میتواند برای بررسی دوربینهای مداربسته جهت تعیین مقصر حادثه درخواست دهد.
- گزارش کروکی را به شرکت بیمهگر ارائه کنید.
- شرکت بیمهگر با بررسی مدارک و مستندات و در صورت مقصر نبودن شما برای پرداخت خسارت اقدام میکند.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آیا بیمه خسارت تصادف در پارکینگ را پرداخت میکند؟ را در بلاگ ازکی بخوانید.
خسارت خواب ماشین تصادفی
بسته به میزان و شدت مشکلات فنی یک خودرو، مدتزمان تعمیر آن متفاوت خواهد بود. در این شرایط، حتی ممکن است موجود بودن قطعات لازم نیز روی این زمان تاثیر بگذارد. بنابراین زمان خواب یک خودرو در تعمیرگاه میتواند کوتاهمدت یا بلندمدت باشد. در چنین شرایطی، راننده نمیتواند برای مدتی از خودروی خود استفاده کند. قانون خواب ماشین برای این مواقع طراحی شده است.
طبق آییننامهی حمایت از مصرفکنندگان خودرو، تولیدکننده خودرو باید هزینه خواب یا توقف خودروی تحت گارانتی خود در نمایندگیهای خدمات پس از فروش را به مالک خودرو پرداخت کند. این هزینه بهصورت روزشمار محاسبه شده و بر اساس کاربری خودرو تعیین میشود.
نحوه محاسبه خسارت خواب خودرو با مشکل فنی
- هزینهی خواب خودروهای سواری، روزانه معادل 15 هزارم قیمت خودرو است.
- هزینهی خواب خودروهای عمومی مانند تاکسی و ون، روزانه 2 هزارم قیمت خودرو است.
- هزینهی خواب خودروهای سنگین مانند اتوبوس، مینیبوس، کامیون، کامیونت و انواع بارکشها، روزانه معادل 1 هزارم قیمت خودرو است.
قوانین محاسبه خسارت خواب خودرو تصادفی
طبق قانون، به خودروهای تصادفی که در تعمیرگاه و نمایندگی قرار دارند، خسارت خواب خودرو تعلق نمیگیرد. این خسارت تنها مشمول خودروهایی است که بهدلیل نقص فنی در مدتزمان اعتبار گارانتی به تعمیرگاههای رسمی نمایندگی خودرو مراجعه میکنند.
اگر خودرو، وسیلهی امرارمعاش فرد بوده و او در حادثه رانندگی مقصر نباشد، میتواند با مراجعه به دادگاه برای دریافت خسارت خواب خودرو از رانندهی مقصر، اقدام کند.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله همه چیز درباره خسارت خواب خودرو و چگونگی دریافت آن را در بلاگ ازکی بخوانید.
خسارت ماشین چپشده
چپ شدن یا واژگونی خودرو عامل اصلی درصد بالایی از خسارتهای وارده به خودروها و اشخاص در یک حادثهی رانندگی است. در چنین حوادثی، خسارتهای جانی و مالی وارده به شخص ثالث با بیمهی شخص ثالث جبران خواهد شد. اما برای جبران خسارتهای مالی وارده به خودرو باید بیمهی بدنه معتبر داشته باشید.
همانطور که میدانید یکی از پوششهای اصلی بیمهی بدنه، پوشش واژگونی خودرو یا همان چپکردن خودرو است. بنابراین تنها در صورت داشتن بیمهی بدنه معتبر میتوانید ادعای دریافت خسارت کنید، در غیراینصورت شرکت بیمهگر تعهدی برای پرداخت خسارت مالی نخواهد داشت.
در صورتیکه در حادثه واژگونی خودرو به راننده مقصر آسیب جانی وارد شود، تنها میتواند از پوشش بیمهی حوادث استفاده کند. چون بیمهی شخص ثالث تنها خسارتهای جانی و مالی شخص ثالث در حادثه را جبران میکند.
خسارت افتادن درخت روی ماشین
طبق ماده 5 لایحهی قانونی حفظ و گسترش فضای سبز، نگهداری و حفظ درختها در محدودهی شهرها بر عهدهی شهرداریها است. بنابراین اگر بهدلیل قصور در نگهداری از درختان و در اثر حوادثی مانند وزش بادهای شدید، درختی روی خودرو سقوط کرد، شهرداری باید برای جبران خسارت اقدام کند. رانندهی زیاندیده با طرح شکایت از شهرداری میتواند برای دریافت خسارت خودروی خود اقدام کند.
خسارت تصادف از پشت
بر اساس قوانین راهنمایی و رانندگی، همواره خودرویی که از پشت به خودروی دیگر زده، مقصر تصادف خواهد بود. در مواردی خاص مانند توقف بیدلیل یک راننده وسط اتوبان یا خیابان، پلیس راهور میتواند راننده خودروی جلویی را مقصر اعلام کند. البته اثبات این موضوع نیاز به بررسی دوربینهای راهنمایی و رانندگی داشته که میتواند فرایند دریافت خسارت را دشوار کند.
در تصادف از پشت حالات مختلفی برای تشخیص راننده مقصر وجود دارد که باید توسط افسر راهنمایی و رانندگی بررسی شوند. این حالات به شرح زیر هستند.
- اگر تصادف بهدلیل برخورد خودروی پشتی با خودرویی دیگر رخ داده باشد، همواره مقصر تصادف، راننده خودروی پشتی خواهد بود. چون فاصلهی ایمنی با خودروی جلویی را رعایت نکرده است.
- اگر تصادف بهدلیل برخورد موتورسیکلت به پشت یک خودرو باشد، راکب موتورسیکلت بهعنوان مقصر شناخته میشود.
- اگر خودرویی توقف بیجا در خیابان یا اتوبان داشته باشد، در تصادف از پشت مقصر شناخته میشود.
- اگر خودرویی در اتوبان از پشت با خودرویی دیگر تصادف کند، همواره رانندهی خودروی پشتی مقصر خواهد بود، مگر خلاف آن با بررسی دوربینها اثبات شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بررسی حالتهای مختلف تشخیص مقصر در تصادفات رانندگی را در بلاگ ازکی بخوانید.
خسارت تصادف بدون گواهینامه
رانندگی با هر نوع وسیلهای نقلیهای نیاز به گواهینامه معتبر دارد و طبق قانون راهنمایی و رانندگی، اگر رانندهای گواهینامه نداشته باشد، جریمه شده و ممکن است خودرو به پارکینگ منتقل شود. اگر رانندهای بدون داشتن گواهینامه معتبر تصادف کند، شرکتهای بیمهگر موظف به پرداخت خسارت به افراد زیاندیده تحت هر شرایطی خواهند بود. اما شرکت بیمه به این علت که رانندهی مقصر گواهینامه نداشته، پس از پرداخت خسارت به افراد زیاندیده برای دریافت مبلغ خسارت پرداختی از رانندهی مقصر شکایت خواهد کرد. بنابراین در نهایت این رانندهی مقصر در حادثه است که باید خسارتهای وارده را جبران کند.
شرکت بیمهگر خسارت بیمهی شخص ثالث را بهصورت قسطبندیشده از رانندهی مقصر دریافت میکند. این مبلغ در صورت آسیبهای جدی یا فوت شخص ثالث، بسیار سنگین خواهد بود. از طرفی، شرکت بیمه خسارت جانی وارده به رانندهی مقصر را نیز پرداخت نخواهد کرد.
نکتهی مهم دیگر اینکه، رانندهی مقصر در حادثه بهدلیل نداشتن گواهینامه و با وقوع خسارتهای جانی، متهم به قتل عمد خواهد شد و ممکن است زندانی شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آیا بیمه به راننده بدون گواهینامه خسارت میدهد؟ را در بلاگ ازکی بخوانید.
خسارت تصادف بدون بیمه
طبق قانون، تمام وسایل نقلیهی موتوری باید بیمهی شخص ثالث معتبر داشته باشند. این موضوع آنقدر مهم است که حتی برای دیرکرد تمدید این بیمه نیز جریمههایی (جریمه دیرکرد بیمه) لحاظ میشود.
یک حادثه رانندگی میتواند شامل خسارتهای مالی و جانی باشد. خسارتهای جانی و مالی وارده به اشخاص ثالث توسط بیمهی شخص ثالث رانندهی مقصر پوشش داده میشوند و خسارتهای مالی رانندهی مقصر نیز با بیمهی بدنه پوشش داده میشود. بنابراین در صورت بروز حادثه، شرکت بیمهگر موظف به پرداخت خسارت تا سقف تعهدات بیمهنامهها خواهد بود.
در تصادف بدون بیمه، شرکت بیمه هیچگونه تعهدی برای پرداخت خسارتهای جانی و مالی وارده نداشته و این خسارتها باید توسط رانندهی مقصر جبران شوند. از طرفی، رانندهی مقصر بهدلیل نداشتن بیمه، جریمه خواهد شد. نداشتن بیمهی شخص ثالث جریمه ستارهدار بوده و در صورت فوت اشخاص ثالث در حادثه، رانندهی مقصر به زندان منتقل میشود.
توجه کنید که عدم تمدید بهموقع بیمهی شخص ثالث در سررسید، بهمعنای نداشتن بیمه شخص ثالث است.
خسارت تصادف ۵۰ ۵۰
در تصادفات رانندگی، افسر راهنمایی و رانندگی، افراد را بر اساس درصدهای متفاوتی مقصر تعیین میکند. تصادف 50 50، تصادفی است که در آن هر 2 راننده یا راننده و عابر پیاده به یک اندازه مقصر هستند. در چنین شرایطی، هر کدام از طرفین باید 50% از خسارت جانی و مالی وارده به شخص مقابل را پرداخت کنند.
دیه در تصادف ۵۰ ۵۰
دیه در تصادف ۵۰ ۵۰ زمانی پرداخت میشود که تصادف منجر به جرح یا فوت شده باشد. باتوجهبه مقصر بودن طرفین در حادثه، هر یک از آنها موظف به پرداخت دیه خواهند بود.
زمانیکه 2 خودرو با هم تصادف میکنند و هر دو به یک میزان مقصر هستند، اگر فرد آسیبدیده رانندهی مقصر در حادثه باشد، نیمی از دیه و ارش را باید از رانندهی مقصر مقابل دریافت کند. اما اگر فرد آسیبدیده، سرنشین یکی از خودروهای مقصر در تصادف 50 50 باشد، باید نیمی از خسارت جانی و مالی را از رانندهی مقصر اول و نیمی دیگر را از رانندهی مقصر دوم دریافت کند.
در صورت تصادف ۵۰ ۵۰ خودرو با عابر پیاده، با وجود اینکه افسر هر دو طرف را مقصر دانسته، اما رانندهی مقصر باید کلیهی خسارتها را پرداخت کند. البته این موضوع بیشتر به رای قاضی بستگی دارد.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله خسارت تصادف 50 50 چگونه پرداخت میشود؟ نحوه محاسبه دیه را در بلاگ ازکی بخوانید.
خسارت تصادف عابر پیاده
طبق قانون راهنمایی و رانندگی، حقتقدم همیشه با عابر پیاده است، خصوصا اگر در حال عبور از خط عابر پیاده باشد. بنابراین مقصر تصادف با عابر پیاده همواره وسیلهی نقلیه خواهد بود. در نتیجه رانندهی مقصر باید برای پرداخت خسارتهای جانی و مالی تا سقف تعهدات بیمهی شخص ثالث خود اقدام کند.
البته در برخی موارد خاص، در تصادف با عابر پیاده، این عابر پیاده است که مقصر شناخته میشود. این موارد خاص به شرح زیر هستند.
- اگر محل بروز حادثه رانندگی زیر پل عابر پیاده یا تا شعاع 50 متری آن باشد، عابر پیاده مقصر خواهد بود.
- اگر محل تصادف با عابر پیاده در اتوبان باشد، عابر پیاده مقصر خواهد بود چون اجازه عبور از عرض یا حرکت در طول اتوبان را نداشته و این کار ممنوع است.
- اگر محل تصادف حاشیه خیابان یا بزرگراه باشد، همواره عابر پیاده مقصر خواهد بود چون عبور عابرین پیاده از این مناطق ممنوع است.
در صورتیکه عامل اصلی تصادف با عابر پیاده یکی از موارد فوق باشد، عابر پیاده نمیتواند برای دریافت خسارت از راننده اقدام کند.
خسارت تصادف با تیر برق
تیر برق بهعنوان یک جسم ثابت شناخته شده و خسارتهای برخورد با جسم ثابت نیز از پوششهای اصلی بیمهی بدنه است. لازم است بدانید که مالک اجسام ثابت (گاردریل، چراغهای راهنمایی و رانندگی، درختها، تیر چراغ برق و کیوسکها) در خیابانها و معابر و جادهها، سازمانهای دولتی مانند شهرداری و اداره راهنمایی و رانندگی هستند. بنابراین اگر در اثر برخورد وسیلهی نقلیهی با این اجسام ثابت، خسارتی به آنها وارد شود، راننده باید خسارت را پرداخت کند.
مراحل دریافت خسارت تصادف با تیر برق
برای دریافت خسارت تصادف با تیر برق باید اقدامات زیر را انجام دهید.
- با پلیس تماس بگیرد تا گزارشی شامل کروکی محل حادثه تدوین شود. البته کارشناس ارزیاب نیز میتواند میزان خسارت وارده را نیز تعیین کند.
- گزارش و میزان خسارت باید توسط کارشناس ثبت شود.
- پس از ثبت گزارش باید به دفتر شرکت بیمه مراجعه کرده و مدارک و مستندات موجود را ارائه کنید.
- کارشناس شرکت بیمهگر پس از بررسی مدارک و شواهد، میزان خسارت وارده به خودرو را برآورد خواهد کرد.
- طبق پوششها و سقف تعهدات، خسارت وارده به خودرو از محل بیمهنامهی بدنهی خودرو به راننده پرداخت میشود.
توجه کنید که مالک تیر برقها، شهرداری است، بنابراین زمانیکه با یک تیر برق برخورد میکنید، این سازمان برای تعیین خسارت اقدام خواهد کرد. با اینکه تیر برقها در تصادف خسارت چندانی نمیبینند، اما شهرداری همواره از راننده خاطی خسارت میگیرد. بسته به طول تیر برق و میزان مقاومت آن، خسارت تصادف متفاوت خواهد بود. قیمت هر تیر برق میتواند بین 3 میلیون و 700 هزار تومان تا 13 میلیون تومان باشد، بنابراین خسارتی که باید به شهرداری پرداخت شود بسته به میزان آسیب، متغیر است.
خسارت تصادف جرحی
تصادف جرحی بههرگونه تصادفی گفته میشود که در آن فرد یا افرادی دچار مصدومیت، آسیب و جراحت شوند. در این نوع تصادفات، افراد آسیبدیده یا اشخاص ثالث میتوانند از پوششهای بیمهی شخص ثالث رانندهی مقصر در حادثه استفاده کنند.
باتوجهبه اینکه تصادف جرحی منجر به آسیب جسمی به افراد میشود، بنابراین خسارت وارده براساس میزان آسیب و شدت آن طبق نرخ دیه یک انسان کامل محاسبه خواهد شد. در این شرایط لازم است افراد آسیبدیده به پزشکی قانونی مراجعه کنند تا میزان آسیب و میزان دیه مشخص شود.
مبلغ دیه و مدت زمان پرداخت آن پس از رای دادگاه تعیین میشود که معمولا 15 روز زمان میبرد. لازم است بدانید که بسته به شرکت بیمهگر ممکن است زمان پرداخت دیه از 2 ماه تا 1 سال پس از ابلاغ حکم طول بکشد.
مراحل گرفتن خسارت تصادف جرحی
- افراد آسیبدیده باید برای تعیین نوع و شدت آسیب و طول درمان به پزشکی قانونی مراجعه کنند.
- با ارائه مدارک و مستندات (نامهی پزشکی قانونی و بیمهنامه) به دادسرا، پرونده تشکیل میشود.
- اصل بودن بیمهنامه توسط مقام قضایی استعلام و بررسی میشود.
- قرار مناسب صادر خواهد شد.
- پرونده به کارشناس ارجاع داده میشود.
- در صورت نیاز، تحقیقات محلی انجام میشود.
- نظر نهایی توسط پزشکی قانونی اعلام خواهد شد.
- قرار جلب به دادرسی صادر شده و پرونده به دادگاه کیفری ارجاع داده میشود.
- دادگاه رای نهایی را صادر خواهد کرد.
- شرکت بیمهگر برای پرداخت خسارت تصادف جرحی به افراد آسیبدیده اقدام میکند.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله راهنمای کامل دریافت دیه بعد از تصادف و نکاتی که باید بدانید را در بلاگ ازکی بخوانید.
تصادف ساختگی برای گرفتن خسارت
تصادف ساختگی که گاهی بهعنوان صحنهزنی هم شناخته میشود، روشی برای دریافت خسارت از افراد بیگناه در یک حادثه است که هیچ نقشی در رخداد آن نداشتهاند. تصادفهای ساختگی بهاشکال مختلفی انجام میشوند که بیشتر شامل موارد زیر هستند.
- تصادف زنجیرهای؛
- تصادف در ترافیک؛
- تغییر لاین؛
- پیچیدن جلوی خودروها.
تصادف ساختگی جرم بوده و محازاتهای مختلفی برای افراد خاطی درنظر گرفته میشود. طبق ماده 61 قانون بیمهی اجباری، اگر فرد یا افرادی با تصادف ساختگی برای دریافت دیه اقدام کنند، به حبس تعزیری درجهی 6 و پرداخت دو برابری خسارتهای وارده محکوم خواهند شد. اگر راننده نیز به مقصر بودن در حادثه وانمود کند به حبس درجهی 7 محکوم میشود.
طبق آمار بیمهی مرکزی، تقریبا یکسوم تصادفهایی که به دریافت دیه منجر میشوند، ساختگی هستند. باید بدانید که بیمهی بدنه، خسارت ساختگی را جبران نخواهد کرد. از طرفی شرکتهای بیمه با مشخص شدن ساختگیبودن تصادف، تعهدی برای پرداخت خسارتهای جانی و مالی به افراد ثالث بر اساس بیمهی شخص ثالث را ندارند.
برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله شگردهای رایج در تصادف ساختگی (صحنهزنی) و مجازات تصادف ساختگی را در بلاگ ازکی بخوانید.
خسارت تصادف با حیوانات
قانون، جریمه یا خسارتی برای تصادف با حیوانات بدونصاحب شهری تعیین نکرده است. بنابراین راننده نباید خسارتی پرداخت کند. خسارت تصادف با حیوانات به 2 دسته تصادف با حیوانات حلالگوشت و حرامگوشت تقسیم میشود. در هر دو حالت، کارشناس بیمه ارزش حیوان را تعیین خواهد کرد. در تصادف با این حیوانات، راننده میتواند از بیمهی شخص ثالث خودروی خود برای پرداخت خسارت به صاحب حیوان استفاده کند.
- خسارت تصادف با حیوانات حلالگوشت براساس مبلغ هر کیلو گوشت آن حیوان محاسبه خواهد شد.
- خسارت تصادف با دیگر حیوانات (دارای صاحب) مانند حیوانات خانگی و اسب مسابقه بر اساس ارزش آن حیوان تعیین میشود.
اگر در تصادف با حیوانات اهلی بزرگ مانند گاو یا شتر، خودروی راننده آسیب ببیند، خسارتهای مالی وارده از محل بیمهی بدنهی خودرو پرداخت خواهد شد. پرداخت خسارت مالی در این شرایط به تاییدیه پلیس بستگی دارد.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله خسارت تصادف با حیوانات را از کدام بیمه بگیرم؟ +مدارک لازم را در بلاگ ازکی بخوانید.
خسارت تصادف در حالت مستی
رانندگی در حالت مستی، علاوهبراینکه یک تخلف رانندگی است، در قوانین جزایی ایران، جرم محسوب میشود. بنابراین در شرایطی که رانندهای بهدلیل مستی منجر به حادثه میشود، علاوهبر جریمه باید مجازات شود. مهمترین نکته در صورت تصادف در حالت مستی این است که شرکت بیمهگر تعهدی برای پرداخت خسارتهای وارده نخواهد داشت.
اما اگر تصادف منجر به جرح افراد ثالث شده باشد، شرکت بیمهگر طبق قانون، خسارتهای جانی و مالی وارده به شخص ثالث را جبران میکند. البته بیمه تعهدی در قبال پرداخت خسارت به رانندهی مست ندارد. لازم است بدانید که پس از پرداخت خسارت، شرکت بیمهگر برای بازپرداخت مبلغ پرداختی به افراد زیاندیده از رانندهی مقصر به مراجع قانونی شکایت میکند.
در مورد خسارتهای مالی وارده نیز، شرایط بههمین صورت است. بنابراین شرکت بیمهگر خسارتهای مالی را از محل بیمهی بدنهی رانندهی مقصر پرداخت کرده اما بعدا برای دریافت غرامت و وجوه پرداختی از راننده شکایت خواهد کرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله جرم رانندگی در حالت مستی، آیا بیمه خسارت را پرداخت میکند؟ را در بلاگ ازکی بخوانید.
خسارت تصادف دندهعقب
منظور از تصادف دنده عقب این است که رانندهای بهصورت دندهعقب بخشی از طول یک خیابان، جاده یا اتوبان را طی کند. دندهعقب رفتن در جاده و خیابان بهصورتکلی ممنوع است مگر اینکه برای پارک دوبل انجام شود. در چنین شرایطی اگر راننده منجر به تصادف شود، مقصر شناخته شده و باید برای پرداخت خسارت اقدام کند. باتوجهبه اینکه یکی از پوششهای اصلی بیمهی بدنه، پوشش خسارتهای هرگونه حادثه و تصادف با خودروی دیگر یا جسم ثابت و متحرک است، بنابراین راننده مقصر در تصادف میتواند از پوششهای بیمهی بدنه خودروی خود برای پرداخت خسارت تصادف دنده عقب استفاده کند.
خسارت بیمه تصادف زنجیرهای
هر رانندهای باید با فاصلهای ایمن از خودروی جلویی حرکت کند. این قانون برای جلوگیری از بروز حادثه در شرایط اضطراری اجرا شده تا در صورت توقف ناگهانی خودروی جلویی، خودروی پشتی با آن برخورد نکند. با وجود قوانین شفاف و همهجانبه، باز هم هستند رانندههایی که این قوانین را رعایت نمیکنند، بنابراین کوچکترین حرکت میتواند منجر به تصادف زنجیرهای در اتوبان شود. موارد زیر دلایل اصلی بروز حوادث زنجیرهای در اتوبانها و جادهها هستند.
- عدم رعایت فاصلهی طولی مناسب با خودروی جلویی؛
- داشتن سرعت بالا و غیرمجاز؛
- نامساعد بودن جاده بهدلیل شرایط بد آبوهوایی مانند باران و برف شدید؛
- عدم تمرکز یا حواسپرتی راننده در حین رانندگی (نوشیدن، آشامیدن، سیگار کشیدن و استفاده از گوشی)؛
- مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی قبل و حین رانندگی؛
- شرایط نامناسب جادهها (خرابیها و مشکلات دیگر).
در مورد تصادف زنجیرهای، در بیشتر موارد، عقبترین وسیله، مقصر خواهد بود. چون سهلانگاری او باعث برخورد زنجیرهای خودروهای جلویی شده است. اما نباید این موضوع را نادیده گرفت که گاهی توقف غیرمنتظرهی خودروی جلویی باعث شده تا خودروهای پشتی نیز ناگهان ترمز کنند. در هر صورت، باید صحنهی تصادف توسط پلیس راهنمایی و رانندگی ارزیابی شود تا مقصر اصلی مشخص شود.
فرمول محاسبه خسارت تصادف زنجیرهای
خسارت قابل پرداخت به هر خودرو = سقف تعهد بیمهنامه * خسارت هر فرد یا خودرو / مجموع خسارتهای وارده
نحوهی پرداخت خسارت تصادف زنجیرهای
اگر رانندهای در تصادف زنجیرهای مقصر شناخته شود معمولا 2 حالت زیر رخ میدهد.
- اگر خسارتهای جانی و مالی وارده کمتر از سقف خسارتهای تحت پوشش بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه باشد، رانندهی مقصر باید تمامی هزینهها را با بیمهی خود پرداخت کند.
- اگر خسارتهای جانی و مالی وارده بیشتر از سقف خسارتهای تحت پوشش بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه رانندهی مقصر باشد، بخشی از خسارتها از بیمهی راننده مقصر پرداخت شده و خودروهای زیاندیده میتوانند مابقی مبلغ خسارت را از محل بیمهی بدنه خودروی خود دریافت کنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله در تصادف زنجیرهای مقصر کیست؟ را در بلاگ ازکی بخوانید.
خسارت تصادف ماشین صفر
بهصورتکلی به خودرویی که مستقیما از کارخانهی سازندهی خودرو دریافت میشود، خودروی صفر میگویند. البته ملاک صفر بودن خودرو در شرکتهای بیمهای موارد دیگری است. بسته به شرکت بیمهگری که برای خرید بیمهی بدنه انتخاب کردهاید، ملاکهای زیر در تعیین صفر بودن خودرو نقش دارند.
- مقدار کیلومتر کارکرد خودرو؛
- تاریخ تولید خودرو؛
- تاریخ شمارهگذاری خودرو؛
- تاریخ پلاک کردن خودرو؛
- مسیر طی شده برحسب کیلومتر.
گرفتن خسارت تصادف با خودروی صفر و بیمهی شخص ثالث
همانطور که میدانید، بیمه شخص ثالث اجباری است و بههمیندلیل تمامی خودروهای صفر تولید داخل همراه با بیمه شخص ثالث بهفروش میرسند. این بیمه میتواند خسارتهای جانی و مالی وارده به شخص ثالث در تصادف با خودروی صفر را جبران کند. پس از پایان اعتبار بیمهنامه نیز میتوانید برای تمدید بیمه به شرکتهای بیمهگر مراجعه کنید.
گرفتن خسارت تصادف خودروی صفر با بیمهی بدنه
بیمهی بدنه برای خودروهای صفر که مستقیما از کارخانه خریداری میشوند، مانند بیمهی شخص ثالث اجباری نیست. بنابراین مالک در صورت تمایل و پس از خرید خودرو میتواند برای خرید بیمه بدنه نیز اقدام کند. اما اگر خودروی خود را از شرکتهای لیزینگی خریداری میکنید، باید علاوهبر بیمهی شخص ثالث، بیمهی بدنه نیز داشته باشد.
در ادامه شرایط گرفتن خسارت خودروهای صفر کیلومتر تولید داخل بررسی میشود.
دریافت خسارت تصادف ماشین صفر ایران خودرو
اگر خودروی صفر خود را از ایرانخودرو خریده باشید، کارت طلایی که به هر خودرو اختصاص داده شده میتواند به جبران خسارتها کمک کند. برای خرید این کارت باید هزینه پرداخت کنید و پوششهای آن با بیمهی بدنه خودرو متفاوت است. بنابراین از طریق این کارت طلایی میتوانید برای گرفتن خسارت خودروی صفر اقدام کنید.
دریافت خسارت ماشین صفر سایپا
اگر خودروی خود را به تازگی از سایپا خریده باشید، دارای یک بیمهنامه بدنه 15 روزه خواهد بود. این خدمت تنها به خودروهای صفر ارائه میشود. بیمه بدنه سایپا پوششهای متفاوت یا کمتری در مقایسه با بیمه بدنه شرکتهای بیمهگر داشته اما خسارتهای وارده را جبران میکند. پس از اتمام اعتبار بیمهی سایپا، میتوانید برای خرید بیمهی بدنه از شرکتهای بیمهای اقدام کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله راهنمای کامل بیمه بدنه خودرو صفر کیلومتر را در بلاگ ازکی بخوانید.
خسارت تصادف با موتور
متاسفانه تصوری اشتباه که در جامعه نهادینه شده، مقصر بودن خودروها در تصادف با موتورسیکلت است. اما همواره خودروها مقصر نیستند و ممکن است بیاحتیاطی یا عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی توسط راکب موتور، علت اصلی حادثه باشد.
باتوجهبه اینکه داشتن بیمهی شخص ثالث برای خودرو و موتورسیکلت اجباری است، بنابراین در یک حادثه رانندگی که در آن خودرو یا موتورسیکلت میتوانند مقصر باشند، خسارتها از محل بیمه جبران خواهد شد.
بررسی حالات تصادف با موتور
در تصادف با موتور، ممکن است راننده خودرو یا راکب موتور مقصر باشند. بنابراین 2 حالت زیر محتمل است که پرداخت خسارت منوط به این حالتها خواهد بود.
راکب موتورسیکلت مقصر تصادف باشد
- اگر راکب موتورسیکلت مقصر حادثه شناخته شود و گواهینامه و بیمهی شخص ثالث داشته باشد، پرداخت خسارتهای وارده بر عهدهی او خواهد بود. بنابراین میتواند از بیمه برای پرداخت خسارت استفاده کند.
- اگر راکب موتور مقصر حادثه شناخته شده و گواهینامه نداشته باشد، اگر بیمه داشته باشد پرداخت خسارت و دیه اشخاص ثالث بر عهدهی او بوده اما خودش نمیتواند دیهای دریافت کند. بنابراین شرکت بیمه تنها خسارتهای جانی و مالی اشخاص ثالث در حادثه را پرداخت خواهد کرد.
- اگر راکب موتور مقصر حادثه شناخته شده و گواهینامه و بیمه شخص ثالث نداشته باشد، باید خسارتهای جانی و مالی وارده به اشخاص ثالث را نقدا پرداخت کند.
رانندهی خودرو مقصر تصادف با موتورسیکلت باشد
اگر رانندهی خودرو مقصر تصادف با موتورسیکلت باشد، داشتن گواهینامه موتورسیکلت و بیمهی شخص ثالث موتورسیکلت اهمیتی ندارد. در این شرایط، رانندهی مقصر باید خسارتهای جانی و مالی وارده به اشخاص ثالث و راکب موتور را از محل بیمهنامه خود پرداخت کند. از طرفی پرداخت خسارت مالی موتور نیز بر عهدهی رانندهی مقصر است.
خسارتهای تحت پوشش بیمهی شخص ثالث موتور
اگر خودرویی با موتورسیکلت تصادف کرده و موتور مقصر باشد، راکب موتور باید مطابق پوششها و سقف تعهدات بیمهی شخص ثالث خود برای پرداخت خسارت به خودروی زیاندیده اقدام کند.
- جبران خسارت جانی اشخاص ثالث: در تصادف با موتور، سرنشینان و راننده خودروی زیاندیده بهعنوان شخص ثالث شناخته شده و خسارتهای جانی آنها جبران خواهد شد.
- جبران خسارت مالی اشخاص ثالث: مطابق پوششها و سقف تعهدات خسارتهای مالی بیمهی شخص ثالث موتور، خسارتهای مالی وارده به اشخاص ثالث در تصادف جبران میشود.
- جبران خسارت جانی راکب موتور: اگر راکب موتور مقصر در حادثه، خسارت جانی ببیند، بیمهی شخص ثالث موتورسیکلت، خسارتهای وارده را جبران خواهد کرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله قوانین تصادف با موتور در ایران و هر آنچه باید بدانید را در بلاگ ازکی بخوانید.
برای تعیین خسارت ماشین چه باید کرد؟
یکی از مهمترین مواردی که رانندهها باید از آن مطلع باشند، نحوهی تعیین خسارت خودرو است. خسارت خودروها توسط یک کارشناس ارزیاب تعیین میشود. کارشناس ارزیاب با بازدید از خودروی آسیبدیده، باتوجهبه معیارها و عوامل مختلف، میزان خسارت وارده را با در نظر گرفتن موارد زیر تعیین خواهد کرد.
- دستمزد تعمیرات؛
- قطعات تعویضی مورد نیاز؛
- لوازم فرسوده و تعویضی مورد بازیافت.
ارزیابی خسارت خودرو بر اساس نوع خودرو یا میزان خسارت وارده، انجام میشود. بنابراین باتوجهبه تنوع مدل، تیپ و نوع خودرو میتواند کار بسیار پیچیدهای باشد. برای تعیین خسارت ماشین باید مراحل زیر را دنبال کنید.
مراحل تعیین خسارت خودرو
- ابتدا باید مدارک و مستندات لازم را به شرکت بیمهگر ارائه کنید. این مدارک شامل کارت خودرو، بیمهنامهی شخص ثالث و بیمهی بدنه، کروکی و گزارش صحنهی تصادف هستند.
- شرکت بیمهگر، یک کارشناس ارزیاب را برای ارزیابی و تعیین میزان خسارت خودرو معرفی خواهد کرد.
- کارشناس ارزیاب شماره پلاک انتظامی خودرو را با دیگر مشخصات آن مانند شماره موتور، مدل خودرو، رنگ و شماره شاسی درج شده در بیمهنامه مطابقت میدهد.
- کارشناس ارزیاب تمامی بخشهای خودرو را بررسی کرده و خسارتهای وارده را مشخص میکند. برای تعیین مبلغ خسارتها باید هزینهی تعمیرات، هزینهی قطعات، امکان بازسازی خودرو و … لحاظ شود.
- در این مرحله باید مطابق با سقف تعهدات در بیمهنامه، میزان مبلغ خسارتهای وارده تعیین شده و پرونده به شرکت بیمهگر ارجاع داده شود.
- پس از ارجاع گزارش و پرونده تعیین خسارت ماشین به شرکت بیمهگر، بیمهگذار میتواند برای دریافت خسارت درخواست دهد.
بیمه ماشین تا چقدر خسارت میدهد؟
بیمهی ماشین به 2 دستهی اصلی «بیمه شخص ثالث» و «بیمه بدنه» تقسیم میشود. همانطور که میدانید بیمهی شخص ثالث اجباری است اما مالکان خودرو درصورت تمایل میتوانند بیمهی بدنه خریداری کنند. هر کدام از این بیمهها بسته به نوع و تعداد پوششهای اصلی و اضافی، سقف تعهدات متفاوتی از یکدیگر دارند.
سقف پرداخت خسارت جانی بیمه شخص ثالث
سقف پرداخت خسارت جانی در بیمهی شخص ثالث به مبلغ دیهای بستگی دارد که هر سال توسط رئیس قوه قضائیه تعیین میشود. عامل اصلی در تعیین دیه، میزان تورم است، بنابراین مبلغ آن هر سال متفاوت با سال دیگر است. حداکثر تعهد مالی برای جبران خسارت بهمفهوم حداکثر پوشش بیمهای خواهد بود. بنابراین زمانیکه بیمهگذار علاوهبر پوششهای اصلی، حداکثر پوششهای اضافی را نیز دریافت میکند، مشمول حداکثر سقف تعهد بیمهای خواهد شد.
پرداخت خسارت جانی در بیمهی شخص ثالث به مبلغ دیه کامل یک انسان در ماههای حرام در همان سال بستگی دارد. طبق اعلام بیمه مرکزی، دیه انسان کامل در ماههای حرام در سال 1402، معادل 1 میلیارد و 200 میلیون است. بنابراین سقف پرداخت خسارت جانی بیمه شخص ثالث میتواند برابر با دیه کامل یک انسان در ماههای حرام باشد.
سقف تعهدات مالی بیمه شخص ثالث
سقف تعهدات مالی بیمه شخص ثالث نیز بهمفهوم پرداخت حداکثر خسارت مالی به اشخاص ثالث در حادثه رانندگی خواهد بود. بیمهگذار با افزایش حقبیمه میتواند سقف تعهدات را نیز افزایش دهد. در مورد سقف تعهدات مالی بیمه شخص ثالث نیز بیمه مرکزی نقش تعیینکننده دارد.
درحالحاضر، حداقل پوشش مالی بیمه شخص ثالث 30 میلیون تومان در سال 1402 (معادل 2.5% از دیه در ماههای حرام) است. بیمهگذار با انتخاب پوششهای اضافی و پرداخت حقبیمه بیشتر میتواند آن را افزایش دهد. در نتیجه حداکثر سقف پوشش مالی بیمه شخص ثالث در سال 1402 میتواند تا 600 میلیون تومان باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتواند مقاله راهنمای کامل سقف تعهد بیمه شخص ثالث و اهمیت افزایش آن را در بلاگ ازکی بخوانید.
حداکثر خسارت تصادف با بیمه بدنه
حداکثر خسارت تصادف باتوجهبه نوع بیمه (شخص ثالث یا بدنه) متفاوت خواهد بود. همانطور که در بخش قبل اشاره شد، حداکثر خسارت مالی و جانی تعیین شده برای بیمهی شخص ثالث به مبلغ دیه انسان کامل در هر سال بستگی دارد. البته نباید نوع پوششها و میزان حقبیمهی پرداختی را نادیده گرفت.
در مورد حداکثر خسارت تصادف با بیمه بدنه باید گفت که مبلغ خسارت پرداختی به نوع و تعداد پوششهای اصلی و اضافی و مبلغ حقبیمهای که پرداخت شده، بستگی دارد.
سقف پرداخت خسارت با بیمهی بدنه در سال 1402، 30 میلیون تومان است. البته از روی درصد فرانشیز بیمهی بدنه برای خسارتهای مالی مختلف نیز میتوان میزان خسارت پرداختی توسط شرکتهای بیمهگر را تعیین کرد. فرانشیزهای بیمهی بدنه برای خسارتهای مختلف به شرح جدول زیر است.
نوع خسارت وارده | درصد فرانشیز بیمه بدنه |
اولین خسارت مالی در مدت اعتبار بیمهنامه | 10% |
دومین خسارت مالی در مدت اعتبار بیمهنامه | 20% |
دومین خسارت مالی و بیشتر از آن در مدت اعتبار بیمهنامه | 30% |
اولین خسارت آتشسوزی و حادثه خودرو در مدت اعتبار بیمهنامه | 10% |
دومین خسارت آتشسوزی و حادثه خودرو و بیشتر از آن در مدت اعتبار بیمهنامه | 20% |
سرقت کلی خودرو | 20% |
بلایای طبیعی | 20% |
واژگونی خودرو | 10% |
شکستن شیشهی خودرو | 10% |
کشیدن میخ روی بدنه خودرو | 10% |
باتوجهبه اینکه شرکتهای بیمهگر در زمان محاسبهی خسارت، درصد فرانشیز را از مبلغ نهایی کسر میکنند میتوانید با کمک جدول فوق حداکثر خسارت تصادف برای بیمهنامه بدنه خود را محاسبه کنید.
خسارت تصادف بیش از سقف بیمه
هر بیمهای باتوجهبه پوششها و حقبیمهای که بیمهگذار پرداخت میکند، سقف تعهدات متفاوتی دارد. بنابراین سقف تعهدات این بیمهها ابدا یکسان نیست و میتواند کاهش یا افزایش پیدا کند.
همانطور که در بخشهای قبلی اشاره شد، حداقل سقف پوشش مالی بیمهی شخص ثالث، 2.5% از دیه یک انسان کامل در ماه حرام است که حدود 30 میلیون تومان خواهد بود. اما این سقف میتواند تا 600 میلیون تومان نیز افزایش پیدا کند.
حداقل و حداکثر سقف خسارتهای جانی بیمهی شخص ثالث نیز بسته به نوع و شدت آسیب میتواند توسط پزشکی قانونی و دادگاه تعیین شود. سقف خسارتهای جانی نیز دقیقا مطابق با مبلغ دیه ماههای حرام در همان سال تعیین میشود.
اگر در یک حادثه رانندگی با خودروی متعارف، مجموع خسارتهای جانی و مالی وارده به اشخاص ثالث یا خودروها بیشتر از سقف تعهدات بیمه باشد، مبلغ باقیمانده باید توسط شخص مقصر در حادثه پرداخت شود.
در حادثه رانندگی با خودروی نامتعارف، باتوجهبه اینکه خسارت وارده طبق ارزش بالاتر خودرو، بیشتر از خودروی متعارف خواهد بود، بنابراین میزان تعهد مقصر در حادثه طبق فرمولی محاسبه میشود. نسبت قیمت روز گرانترین خودروی متعارف به قیمت روز خودروی نامتعارف زیاندیده درصدی از خسارت که باید پرداخت شود را تعیین میکند. در این شرایط شرکت بیمهگر و مقصر حادثه موظف به پرداخت مابقی خسارت که بالاتر از سقف بیمه است نبوده و مالک خودروی نامتعارف که در حادثه زیاندیده میتواند از محل بیمهی بدنه خود برای دریافت خسارت اقدام کند.
نحوه دریافت خسارت
بیمهی شخص ثالث 2 نوع از خسارت وارده به شخص ثالث را جبران میکند. این خسارتها به شرح زیر هستند.
- خسارت جانی: خسارتهای وارده شامل شکستگی، ازکارافتادگی، هزینههای درمان و پزشکی، نقص عضو و فوت و هرگونه آسیب جانی دیگر به اشخاص ثالث در حادثه؛
- خسارت مالی: خسارتهای وارده به اموال اشخاص ثالث در حادثهی رانندگی.
بیمهی بدنه نیز خسارتهای مالی وارده به خودروی رانندهی مقصر در حادثه را جبران خواهد کرد.
برای گرفتن خسارت از شرکتهای بیمهگر باید حداکثر تا 5 روز بعد از حادثه، به دفتر شرکت بیمه مراجعه کنید. کارشناسان بیمهای بعد از بررسی مدارک و با در نظر گرفتن پوششها و سقف تعهدات بیمه، میزان خسارت وارده را برآورد کرده و برای پرداخت آن اقدام خواهند کرد.
مدارک لازم برای دریافت خسارت
برای گرفتن خسارت از شرکتهای بیمهگر باید مدارک و مستنداتی به شرح زیر ارائه دهید.
- کارت ملی یا شناسنامه رانندهی مقصر؛
- گواهینامهی رانندگی معتبر؛
- کارت خودرو؛
- مدارک شناسایی افراد آسیبدیده در حادثه؛
- گزارش پلیس راهنمایی و رانندگی؛
- مدارک بازجویی از رانندهی مقصر و اظهارات افراد زیاندیده؛
- کروکی (درصورت وجود)؛
- بیمهنامههای شخص ثالث و بدنهی معتبر؛
- مدارک پزشکی افراد آسیبدیده در حادثهی رانندگی (مانند گزارش اورژانس، گزارش بیمارستان و گزارش پزشکی قانونی)؛
- فاکتورهای خرید قطعات تعویضی و فاکتور تعمیرات خودرو (ها)؛
- رای نهایی دادگاه؛
- تصویر مدارک وراث و ذینفعان (در تصادف منجر به فوت)؛
- گواهی فوت، جواز دفن و گزارشهای معاینه جسد (در تصادف منجر به فوت)؛
- گواهی انحصار وراثت (در تصادف منجر به فوت).
سوالاتی که ممکن است درباره خسارت داشته باشید
تا اینجا با روشهای گرفتن خسارت در انواع تصادفات آشنا شدهاید. در این بخش به برخی از متداولترین سوالات افراد زیاندیده در یک حادثهی رانندگی پاسخ داده میشود.
اگر تاریخ گواهینامه گذشته باشد و با ماشین تصادف کنیم بیمه خسارت را میدهد؟
طبق قانون، رانندهی هر وسیلهی نقلیهای باید گواهینامه معتبر داشته باشد. اگر با گواهینامهای که تاریخ اعتبار آن گذشته تصادف کنید، شرکت بیمه بر اساس پوششها و سقف تعهدات بیمهنامه، خسارتهای مالی و جانی را جبران میکند.
اما چون رانندهی مقصر گواهینامه نداشته، بعد از پرداخت غرامت، شرکت بیمهگر برای دریافت مبالغ پرداختی از رانندهی مقصر به دادگاه شکایت خواهد کرد. بنابراین در نهایت این رانندهی مقصر است که باید خسارتها را پرداخت کند.
چگونه میتوانم آمار پرداخت خسارتهای بیمه شخص ثالث بیمههای مختلف را مشاهده کنم؟
در بخش خسارت آنلاین سایت ازکی و صفحات بیمهی شخص ثالث و بیمهی بدنه میتوانید آمار پرداخت خسارتهای شرکتهای بیمهای مختلف را ببینید.
خسارتهای جانی در تمامی شرکتهای بیمهگر بر اساس مبلغ دیه یک انسان کامل در همان سال تعیین شده و میزان خسارت به شدت آسیب، نوع آسیب و گزارش پزشکی قانونی و رای دادگاه بستگی دارد. در خسارتهای مالی نیز باید کارشناس یا ارزیاب بیمه مواد مختلف را بررسی کرده و تخمین هزینه کند. خسارتهای مالی را میتوانید در صفحهی استعلام و مقایسه بیمههای مختلف در سایت ازکی ببینید.
در صورتی که زیان وارد شده بیشتر از سقف بیمه شخص ثالث باشه چه کنم بهتر است؟
اگر مبلغ خسارتهای جانی و مالی وارده بیشتر از سقف تعهدات بیمهی شخص ثالث باشد، بخشی از خسارتها از محل بیمهی شخص ثالث رانندهی مقصر پرداخت شده و خودروها و افراد زیاندیده در حادثه میتوانند مابقی مبلغ خسارت را از محل بیمهی بدنه خود دریافت کنند. بهاین روش، «استفاده همزمان از بیمهی شخص ثالث و بیمهی بدنه» میگویند. این روش خصوصا در تصادفهای زنجیرهای کاربرد دارد که در آن به بیش از 2 خودرو آسیب جانی و مالی وارد میشود.
اگر قبل از مراجعه به بیمه ماشین رو تعمیر کنم آیا امکان دریافت خسارت هست؟
اگر قبل از ارزیابی خودرو توسط کارشناس ارزیاب یا کارشناس بیمه برای تعمیر بخشهای آسیبدیده اقدام کنید، شرکت بیمهگر تعهدی در قبال پرداخت خسارتهای مالی وارده نخواهد داشت. چون برای برآورد هزینهها، کارشناس ارزیاب باید بدنهی خودرو را بررسی کند.
مقصر حادثه بیمه شخص ثالث ندارد ایا میتوانیم از بیمه بدنه خود استفاده کنیم ؟
اگر رانندهی مقصر در حادثهی رانندگی، بیمهی شخص ثالث نداشته باشد، از سوی پلیس راهنمایی و رانندگی جریمه شده و از طرفی جریمهی دیرکرد بیمه نیز به او تعلق میگیرد. افراد زیاندیده در حادثه نیز میتوانند از رانندهی مقصر شکایت کرده و برای دریافت خسارت اقدام کنند. رانندهی مقصر نیز باید تمامی خسارتها را پرداخت کند چون بهدلیل نداشتن بیمهی شخص ثالث، شرکت بیمهگر تعهدی برای پرداخت خسارت ندارد.
دریافت خسارت از راننده مقصر که هیچ مدارکی همراه نداشته چگونه است؟
اگر رانندهی مقصر در تصادف، هیچ مدرکی مانند گواهینامه و کارت خودرو و … نداشته باشد، راننده یا فرد زیاندیده میتواند از شماره کارت ملی و پلاک خودروی رانندهی مقصر برای شکایت استفاده کرده و خسارت دریافت کند. چون با درج شماره پلاک خودرو و شماره ملی، تمامی بیمهنامههای رانندهی مقصر قابل استعلام است.
دریافت خسارت در انواع تصادفات جادهای
نحوهی گرفتن خسارت در انواع تصادفهای جادهای به نوع تصادف و شرایط آن بستگی دارد. در این مقاله، تمامی احتمالات تصادفها و در هر مورد نیز نحوهی گرفتن خسارت توسط افراد زیاندیده و راننده بررسی شدند. مهمترین نکته در هر تصادفی این است که مدارک و مستنداتی مانند عکس و فیلم، کروکی و گزارش پلیس راهنمایی و رانندگی جمعآوری شود تا کارشناس بیمه بتواند بر اساس آنها، میزان خسارتهای وارده را تخمین بزند. باتوجهبه اینکه تنها نمیتوان با داشتن بیمهی شخص ثالث تمامی خسارتهای جانی و مالی وارده به افراد را جبران کرد، بهتر است برای خرید بیمهی بدنه از ازکی نیز اقدام کنید.
سوالات متداول
- آیا بیمه خسارت خواب خودروی تصادفی را پرداخت میکند؟ خیر. خسارت خواب خودرو تنها به خودروهایی تعلق میگیرد که بهدلیل نقص فنی در مدت اعتبار گارانتی به نمایندگی منتقل شدهاند.
- آیا خسارت تصادف رانندهی مست توسط شرکت بیمهگر پرداخت میشود؟ بله. شرکتهای بیمهگر خسارتهای جانی و مالی وارده به اشخاص ثالث در حادثه تصادف با فرد مست را پرداخت میکنند. اما بعد از پرداخت خسارت برای دریافت مبالغ پرداختی از رانندهی مقصر و مست به دادگاه شکایت خواهند کرد.
- آیا بیمهی شخص ثالث، خسارت تصادف دندهعقب را پرداخت میکند؟ بله. بیمهی شخص ثالث خسارت هرگونه تصادف که در پوششهای اصلی و اضافی بیمهنامه آمده باشد را جبران خواهد کرد. اما در بیشتر موارد برای پرداخت خسارت به گزارش پلیس راهنمایی و رانندگی نیاز است.
- آیا شرکتهای بیمهگر خسارت افت قیمت را پرداخت میکنند؟ بله. یکی از پوششهای اضافی بیمهی بدنه، افت قیمت خودرو است. بنابراین با پرداخت حقبیمه و انتخاب این پوشش میتوانید خسارت افت قیمت خودرو را دریافت کنید.
- آیا بیمه خسارتهای رانندهی بدون گواهینامه را پرداخت میکند؟ بله. شرکت بیمه خسارتهای جانی و مالی وارده ناشی از تصادف رانندهی بدون گواهینامه را به افراد زیاندیده پرداخت میکند اما بعد از پرداخت خسارت برای دریافت مبالغ پرداختی از رانندهی مقصر به دادگاه شکایت خواهد کرد.