انواع بیمه کشاورزی چیست و چه شرایطی دارد؟

محصولات کشاورزی ثمره ماهها تلاش و زحمت کشاورزان هستند. این محصولات همیشه در معرض آفتها و خطراتی مانند سیل قرار دارند و ممکن است در مدتی کوتاه از بین بروند. بیمه کشاورزی در این شرایط به کار کشاورزان میآید. البته این بیمه در کنار محصولات کشاورزی برای بیمه دام هم کاربرد دارد و دامداران میتوانند دامهای خود را در برابر بیماریهای مختلف و سایر خطرها بیمه کنند. در ادامه میگوییم بیمه کشاورزی چیست؟ شرایط و انواع بیمه کشاورزی کدامند؟
بیمه کشاورزی چیست؟
در ابتدا پوشش بیمه کشاورزی فقط محدود به محصولات کشاورزی، زراعی و باغی بود؛ اما اکنون محصولاتی مانند: دام، زنبور عسل، کرم ابریشم، آبزیان پرورشی، طرحهای جنگلداری، مرتعداری و آبخیزداری هم تحت پوشش قرار میگیرند.
در حالت کلی، ۱۵۷ محصول دامی و شیلاتی را میتوان با بیمه محصولات کشاورزی بیمه کرد. همچنین حوادث تحت پوشش این بیمه شامل: تگرگ، طوفان، خشکسالی، زمین لرزه، سیل، سرمازدگی، یخبندان، آتش سوزی، صاعقه، آفات و امراض نباتی عمومی و قرنطینهای و امراض حیوانی هستند. به عبارتی باید گفت که بیمه محصولات کشاورزی، هم برای کشاورزان و هم افراد فعال در دیگر حوزههای مرتبط، قابل استفاده و خریداری است.
صندوق بیمه محصولات کشاورزی
بیمه محصولات کشاورزي شامل دو نوع صندوق میباشد:
- صندوق بیمه بانک کشاورزی
- صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان و روستاییان و عشایر
صندوق بیمه بانک کشاورزی
این صندوق جهت حمایت از کشاورزان و دامداران در سال 1358 توسط شورای انقلاب اسلامی مصوب و تشکیل شد. وظیفه اصلی این صندوق کمک به ادامه ی تولید محصولات کشاورزی و دامدارانی است که محصولاتشان بر اثر حوادث طبیعی و قهری دچار خسارت شده است.
صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر
این صندوق در سال 1383 تصویب شد. این صندوق دارای 3 نوع مستمری است:
- مستمری بازنشستگی
- مستمری فوت
- مستمری از کار افتادگی کل
شرایط بازنشستگی بیمه کشاورزی
کشاورزان و دامداران میتوانند با پرداخت مبلغ سالانه به صندوق بیمه کشاورزی روستاییان و عشایر بعد از چندین سال نسبت به شرایط سنی بازنشسته شوند. همچنین تاریخ واریز بیمه کشاورزی سالانه است.
شرایط بازنشستگی بیمه کشاورزی و روستایی
- یکی از شرایط بازنشستگی بیمه کشاورزی این است که فرد مورد نظر بالای 65 سال سن داشته باشد ودارای سابقه بیمه 15 سال باشد.
- یکی دیگر از شرایط بازنشستگی پرداخت 30 سال بیمه است.
چرا بیمه کشاورزی اهمیت دارد؟
در اینکه کشاورزی قطب اقتصادی کشور است، هیچ شکی نیست. جدا از اینکه محصولات کشاورزی برای تأمین نیازهای غذایی کشور نیاز هستند، یکی از منابع اصلی درآمدی بسیاری از کشورها، از جمله ایران، است. از طرفی، از آنجا که کشاورزان و دامداران برای فعالیتهای خود اقدام به دریافت وام میکنند، حفظ محصولات، اهمیت زیادی پیدا خواهد کرد. از این رو، در چنین مواقعی، خرید بیمه محصولات کشاورزی ضروری است.
در حالت کلی مزایای بیمه کشاورزی شامل موارد زیر است:
- ترغیب کشاورزان و دامداران به تولید محصولات بیشتر
- کاهش خسارتهای وارد شده به محصولات
- افزایش قدرت تعاونیهای روستایی و درگیر شدن کمتر کشاورزان و دامداران به بدهیهای ناشی از خسارتها
- ایجاد تعادل بین تولید و مصرف
- ترغیب کشاورزان و دامداران به استفاده از فناوری به روز
- امیدوار بودن کشاورزان و دامداران نسبت به جبران خسارتها در زمان بحران
- کاهش مهاجرت به شهرها
در حقیقت وقتی کشاورزها و دامداران بدانند که در هنگام خسارت به محصولاتشان، راهکاری برای جبران وجود دارد، با انگیزه بیشتری کار میکنند. متأسفانه هر ساله، بسیاری از محصولات به دلیل عوامل مختلفی از بین میروند. عواملی که کشاورزان و دامداران هیچ تقصیری در آن ندارند. در این حالت، اگر آنها محصولات خود را بیمه کرده باشند، حداقل خیالشان از بابت کاهش صدمات راحتتر خواهد بود. البته در حال حاضر، برای گرفتن وام از بانک کشاورزی، بیمه کردن ضروری است.
نکات مهم در مورد صندوق بیمه محصولات کشاورزی
- محصولات کشاورزی بیمه پذیر باشد.
- در زمان مشخص قرارداد بسته شود.
- مدارک مالکیت کشاورزان احراز شود.
- پرداخت کامل حق بیمه و امضا پیماننامه.
- بازدید از کلیه موارد بیمه شده توسط کارشناسان بیمه قبل از عقد قرارداد.
برای کاهش ریسک و استرسهای موجود بعد از کشت محصولات و کارهای تولیدی حتماً محصولات خود را بیمه کنید. با بیمه کردن محصولات کشاورزی در صورت حادثه دیدن محصولات بیمه خسارت محصولات را بعد از کارهای کارشناسی به شما پرداخت میکند.
برای بازنشستگی خود حتماً برنامهریزی داشته باشید. با پرداخت مبلغی سالانه بهحساب صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان و روستاییان و عشایر میتوانید از مزایای این صندوق استفاده کنید. مستمری از کار افتادگی و مستمری بازنشستگی میتواند دغدغه آینده شمارا کاهش دهد.