انتخاب بهترین بیمه برای مشاغل آزاد + نکات ضروری که باید بدانید!
در حال حاضر دستکم ۳ میلیون ایرانی بدون کارفرما مشغول به کارند و برخلاف تصور، فقط با ماهی ۱ میلیون و ۹۳۲ هزار تومان (بالاترین سطح ۱۸ درصد) میتوانند خود را برای بازنشستگی، درمان و حتی ازکارافتادگی بیمه کنند. این بیمه، «بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی» نام دارد.
در ادامه این مطلب میبینید که بهترین بیمه برای مشاغل آزاد چیست و چه تفاوتی با بیمه اختیاری ۲۷ درصدی دارد. اگر صاحب کسبوکار شخصی هستید، فریلنسر کار میکنید یا در گروههای خاصی مثل رانندگان، هنرمندان یا مشاغل فنی قرار دارید، این مقاله بلاگ ازکی به شما کمک میکند تا با خیال راحت، بهترین بیمه را برای تامین آیندهتان انتخاب کنید!
بیمه مشاغل آزاد چیست؟
بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی نوعی بیمه اختیاری است که برای افرادی که در مشاغل غیرکارمندی فعالیت میکنند و کارفرما ندارند، طراحی شده است. این بیمه زیرمجموعه بیمههای خویشفرما محسوب میشود و به متقاضیان امکان میدهد با پرداخت حق بیمه ماهانه، از خدمات تامین اجتماعی مانند ازکارافتادگی و درمان بهرهمند شوند. همچنین در سن بازنشستگی تامین اجتماعی، حقوق بازنشستگی خواهند داشت.
در این بیمه، مسئولیت پرداخت بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد با خود فرد بیمهشده است و براساس نرخها و پوششهای متنوع میتواند بهترین بیمه برای مشاغل آزاد را باتوجهبه نیازها و شرایطش انتخاب کند. در واقع بیمه مشاغل آزاد راهکاری برای افرادی است که بدون وابستگی به کارفرما میخواهند آینده مالی و سلامتی خود را تامین کنند.
چه کسانی میتوانند از بیمه مشاغل آزاد استفاده کنند؟
کلیه افرادی که تحت پوشش هیچ بیمه پایهای (بیمه تامیناجتماعی، خدمات درمانی و بیمه سلامت) قرار ندارند و در ارگان، سازمان و شرکت خاصی استخدام نشدهاند و حق بیمه برایشان واریز نمیشود، امکان استفاده از بیمه اختیاری مشاغل آزاد را خواهند داشت. اگر حتی تا همین ماه پیش برایتان بیمه رد میشد و حالا دیگر بیمه ندارید، باز هم میتوانید خودتان را بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد کنید. بهطورکلی گروههایی که میتوانند از بیمه مشاغل آزاد استفاده کنند عبارتاند از:
- صاحبان کسبوکارهای شخصی (مانند مغازهداران، فروشندگان آنلاین، و فریلنسرها)
- هنرمندان و فعالان فرهنگی (نویسندگان، مترجمان، طراحان گرافیک، عکاسان و…)
- مشاغل خانگی (مانند تولیدکنندگان صنایعدستی، آشپزان خانگی و…)
- کارگران فصلی (مانند کشاورزان، باغداران و…)
- رانندگان، تعمیرکاران و مشاغل فنی که تحت پوشش بیمههای اجباری نیستند.
- مدرسان خصوصی، مشاوران و مربیان آزاد
- افرادی که شغل ثابت ندارند اما به دنبال سابقه بیمه برای بازنشستگی هستند.
این بیمه اختیاری تقریبا همه مزایا و امکانات بازنشستگی و درمانی را دارد. توجه داشته باشید که سطح پوشش این بیمه وابستهبه میزان پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد است. همچنین بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد شامل بیمه بیکاری نمیشود و در ایام بیکاری به فرد مستمری بیکاری تعلق نمیگیرد.
مزایای بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد
بیمه مشاغل آزاد فرصتی عالی برای افرادی است که شغل ثابتی ندارند اما به دنبال راهی هستند که از حمایتهای تامین اجتماعی بهرهمند شوند. با حق بیمه تامین اجتماعی آزاد این افراد میتوانند از مزایای زیر بهرهمند شوند:
- بازنشستگی و دریافت مستمری: با پرداخت منظم حق بیمه، پس از رسیدن به سن بازنشستگی یا تکمیل سابقه بیمه، فرد از مستمری بازنشستگی بهرهمند خواهد شد.
- بیمه درمانی و استفاده از خدمات درمانی: افراد بیمهشده و افراد تحت تکفل آنها میتوانند از دفترچه بیمه تامین اجتماعی برای دریافت خدمات درمانی در مراکز طرف قرارداد استفاده کنند.
- مستمری ازکارافتادگی: درصورتیکه بیمهشده به دلیل حادثه یا بیماری توانایی کار کردن را از دست بدهد، از مستمری ازکارافتادگی بهرهمند خواهد شد.
- مستمری بازماندگان: در صورت فوت بیمهشده، افراد تحت تکفل (مانند همسر، فرزندان و والدین واجد شرایط) از مستمری بازماندگان برخوردار خواهند شد.
- امکان انتقال سوابق بیمهای: کسانیکه در آینده بخواهند تحت بیمه اجباری یا سایر بیمهها قرار بگیرند، امکان حفظ و انتقال سوابق بیمه مشاغل آزاد خود را خواهند داشت.
- انعطافپذیری در پرداخت حق بیمه: بیمهشدگان مشاغل آزاد میتوانند یکی از سه سطح پوشش بیمهای (بازنشستگی، بازنشستگی + فوت، بازنشستگی + فوت + ازکارافتادگی) را انتخاب کنند که این امکان به آنها اجازه میدهد باتوجهبه توان مالی خود، حق بیمه کمتری یا بیشتری بپردازند.
باتوجهبه این مزایا با پرداخت بیمه مشاغل آزاد، امنیت شغلی و آیندهتان تضمین خواهد شد. توجه داشته باشید که خدماتی مانند کمک هزینه ازدواج، غرامت دستمزد ایام بارداری، شامل بیمه صاحبان حرفه و مشاغل آزاد و همچنین بیمه زنان خانه دار نمیشود.
انواع بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد، براساس درصد پرداخت حق بیمه
افراد شاغل در مشاغل آزاد میتوانند براساس نیاز و توان مالی خود یکی از سه سطح پوشش بیمهای را انتخاب کنند. این تفاوت در سطح پوشش، بر میزان پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی 1404 مشاغل آزاد تاثیر مستقیم دارد.
بیمه مشاغل آزاد 12 درصد
بیمه مشاغل آزاد با نرخ 12 درصد یکی از گزینههای بیمه تامین اجتماعی برای افرادی است که بهصورت مستقل کار میکنند و کارفرمایی ندارند. این نوع بیمه حداقل پوشش را میان طرحهای بیمه مشاغل آزاد دارد و فقط شامل مستمری بازنشستگی میشود. مزایای بیمه مشاغل آزاد 12 درصد شامل مستمری بازنشستگی و حق بیمه کمتر نسبتبه سایر طرحها است. این بیمه برای افرادی که فقط به فکر دریافت مستمری بازنشستگی و حمایت از خانواده پس از فوت خود هستند، مناسب است.
بیمه مشاغل آزاد 14 درصد
بیمه 14 درصدی مشاغل آزاد یکی دیگر از طرحهای بیمه تامین اجتماعی است که علاوهبر مستمری بازنشستگی، شامل مزایای مستمری بازماندگان نیز میشود. این طرح نسبتبه بیمه 12 درصدی پوشش بیشتری دارد. از مزایای بیمه مشاغل آزاد 14 درصد میتوان به مستمری بازنشستگی و مستمری بازماندگان اشاره کرد. این طرح بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی برای افرادی که علاوهبر بازنشستگی، به دنبال پوشش برای بازماندگانشان هستند، مناسب است.
بیمه مشاغل آزاد 18 درصد
بیمه مشاغل آزاد 18 درصد کاملترین نوع بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی محسوب میشود که علاوهبر مستمری بازنشستگی و مستمری بازماندگان، شامل بیمه ازکارافتادگی نیز میشود. اگر ریسک شغلی بالاتری دارید و نگران ازکارافتادگی در آینده هستید، انتخاب این طرح بیمه مشاغل آزاد به شما توصیه میشود. مزایای بیمه مشاغل آزاد 18 درصد شامل مستمری بازنشستگی، مستمری بازماندگان، مستمری ازکارافتادگی کلی میشود. این طرح بیمه مشاغل آزاد برای افرادی که به دنبال دریافت کلیه مزایای بیمه تامین اجتماعی هستند مناسب است.
بیمه اختیاری 27 درصد
بیمه اختیاری تامین اجتماعی یکی از انواع بیمههای خویشفرما است که افراد میتوانند بدون نیاز به کارفرما آن را دریافت کنند. این بیمه با نرخ 27 درصد محاسبه میشود و بالاترین سطح خدمات را نسبتبه بیمه مشاغل آزاد ارائه میدهد. مزایای بیمه اختیاری ۲۷ درصد این است که افرادی که تحت پوشش این بیمه قرار میگیرند، از همه مزایای بیمههای اجباری، به جز بیمه بیکاری بهرهمند خواهند شد.
تفاوت بیمه اختیاری با بیمه مشاغل آزاد
اگر شغل آزاد دارید و بهدنبال یک بیمه متناسب با نیازهایتان هستید، بیمه مشاغل آزاد گزینه بهتری است؛ زیرا میتوانید حق بیمه 12، 14 یا 18 درصدی را بستهبه پوششهایی که نیاز دارید، انتخاب کنید. در مقابل اگر قبلا سابقه بیمه اجباری داشتهاید اما دیگر در یک شرکت یا سازمان استخدام نیستید، بیمه اختیاری ۲۷ درصدی انتخاب مناسبتری خواهد بود.
یکی از تفاوتهای کلیدی این دو بیمه، نحوه محاسبه حق بیمه است. در بیمه اختیاری، نرخ 27 درصدی ثابت میماند و تغییری نمیکند؛ اما در بیمه مشاغل آزاد، پس از 5 سال، حق بیمه مجددا محاسبه و ممکن است تغییر کند. همچنین برای ثبتنام در بیمه اختیاری حداقل ۳۰ روز سابقه بیمه نیاز است؛ اما برای بیمه مشاغل آزاد چنین شرطی وجود ندارد.
پس اگر دنبال انعطافپذیری در میزان پرداختی بیمه هستید، بیمه مشاغل آزاد مناسبتر است؛ اما اگر میخواهید از پوششهای کامل تامین اجتماعی بهرهمند شوید و نرخ پرداختی ثابتی داشته باشید، بیمه اختیاری انتخاب بهتری خواهد بود.
تفاوت بیمه 18 درصد با 27 درصد
مهمترین تفاوت بیمه اختیاری 27 درصد با 18 درصد، نوع پوششها و خدماتی است که هرکدام ارائه میدهند. در حالی که بیمه 18 درصد، بالاترین سطح بیمه مشاغل آزاد است، بیمه اختیاری 27 درصد نوعی بیمه خاص برای افرادی است که تحت پوشش بیمه دیگری نیستند و بهدنبال یک بیمه جامعتر و کاملتر میگردند. بهطورکلی تفاوتهای تفاوت بیمه 18 درصد با 27 درصد عبارتاند از:
- تنوع پوشش: بیمه اختیاری 27 درصد پوششهای وسیعتری نسبتبه بیمه 18 درصد ارائه میدهد. این بیمه شامل مستمری بازنشستگی، از کارافتادگی، فوت، درمان، هزینههای پروتز، آرتریت و هزینههای دفن میشود. در حالی که بیمه 18 درصد فقط شامل پوششهایی مانند بازنشستگی، فوت و از کارافتادگی است و پوششهایی مانند از کارافتادگی جزئی یا نقص عضو را شامل نمیشود.
- حق فرانشیز: یکی دیگر از تفاوتهای کلیدی این دو بیمه در پرداخت فرانشیز است. بیمهشدگان بیمه اختیاری 27 درصد مشمول پرداخت فرانشیز در مراکز تامین اجتماعی نیستند و خدمات درمانی را بدون پرداخت هزینه اضافی دریافت میکنند؛ اما بیمهشدگان بیمه مشاغل آزاد 18 درصد باید برای دریافت خدمات درمانی، هزینه فرانشیز را پرداخت کنند.
در نهایت انتخاب بین بیمه 18 درصد مشاغل آزاد و بیمه اختیاری 27 درصد بستگی به نیازهای بیمهای شما دارد. اگر به پوششهای جامعتری نیاز دارید و به دنبال این هستید که از خدمات درمانی بدون فرانشیز بهرهمند شوید، بیمه اختیاری 27 درصد گزینه بهتری است؛ اما اگر فقط به پوششهای پایه مانند بازنشستگی و فوت نیاز دارید، بیمه مشاغل آزاد 18 درصد انتخاب مناسبتری خواهد بود.
شرایط بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی
متقاضیان برای اینکه تحت پوشش بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی قرار گیرند باید شرایط زیر را داشته باشند:
- سن متقاضی: سن متقاضی باید حداقل ۱۸ سال و حداکثر ۵۰ سال برای مردان و ۴۵ سال برای زنان باشد. افرادی که بالای سن مذکور هستند باید بهازای هر سال اضافه، سابقه پرداخت حق بیمه به میزان دو برابر آن سال را داشته باشند.
- سابقه پرداخت حق بیمه: متقاضی باید حداقل ۱۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه به سازمان تامین اجتماعی داشته باشد.
- شرایط شغلی: متقاضی باید صاحبان حرف و مشاغل آزاد بوده و به حرفه یا شغلی مشغول باشد. همچنین مشمول مقررات حمایتی خاص نباشند.
لطفا توجه داشته باشید که شرایط بیمه تامین اجتماعی آزاد و مدارک موردنیاز ممکن است بستهبه تغییرات قانونی و سیاستهای سازمان تامین اجتماعی متفاوت باشد؛ بنابراین توصیه میشود قبل از اقدام به ثبتنام، با سازمان تامین اجتماعی یا دفاتر پیشخوان دولت مشورت کرده و اطلاعات بهروز را دریافت کنید.
مدارک لازم برای بیمه تامین اجتماعی آزاد
برای ثبت نام بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد مدارک زیر لازم است:
- اصل و کپی شناسنامه متقاضی
- اصل و کپی کارت ملی متقاضی
- ۳ قطعه عکس متقاضی
- اصل و کپی شناسنامه خانواده متقاضی (در صورت تقاضای بیمه مشاغل آزاد با دفترچه بیمه)
- اصل و کپی کارت ملی خانواده متقاضی
- دو قطعه عکس خانواده متقاضی
- شماره بیمه (در صورت وجود شماره از قبل)
- تصویر مستندات شغلی مانند پروانه کسب (در صورت نیاز)
حق بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی 1404 چقدر است؟
مبلغ مستمری در بیمههای خویشفرمای تامین اجتماعی از جمله بیمه مشاغل آزاد، به میزان حق بیمه پرداختی و مدت زمانی که حق بیمه پرداخت میکنیم، بستگی دارد. بهطورکلی هر چقدر دستمزدی که براساس آن پرداخت حق بیمه پرداخت میکنیم بیشتر باشد، میزان حقوق بازنشستگی بیمه مشاغل آزاد هم افزایش مییابد. البته در بیمه مشاغل آزاد میتوانیم مبلغ بیمه آزاد تامین اجتماعی ۱۴۰۴ را خودمان انتخاب کنیم.
جدول حق بیمه مشاغل آزاد ۱۴۰۴ برای انتخاب حداقل دستمزد مبنای پرداخت حق بیمه مطابق با مبالغ مصوب شورای عالی کار تا حداکثر دستمزد مصوب (معادل هفتبرابر حداقل دستمزد)، به شکل زیر است:
مبلغ حق بیمه مشاغل آزاد در سال ۱۴۰۴
سطح بیمه | مبلغ در شش ماهه اول سال
(ماههای 31 روزه) |
مبلغ در شش ماهه دوم سال
(ماههای 30 روزه) |
بیمه مشاغل آزاد 12 درصد | 1.288.480 تومان | 1.246.916 تومان |
بیمه مشاغل آزاد 14 درصد | 1.503.226 تومان | 1.454.735 تومان |
بیمه مشاغل آزاد 18 درصد | 1.932.720 تومان | 1.870.374 تومان |
بیمه اختیاری 27 درصد | 1.480.000 تومان | 1.480.000 تومان |
شما میتوانید با گوشی موبایل خود و با استفاده از کد استعلام بیمه تامین اجتماعی، هم سابقه حق بیمههای پرداختی خود را مشاهده کنید و هم بهصورت آنلاین حق بیمه خود را بپردازید.
میزان حقوق بازنشستگی بیمه مشاغل آزاد
میزان حقوق بازنشستگی بیمه مشاغل آزاد، به میانگین دستمزدی بستگی دارد که فرد طی سالهای پرداخت حق بیمه به تامین اجتماعی اعلام کرده است. براساس قوانین سازمان تامین اجتماعی، مبنای محاسبه مستمری بازنشستگی، میانگین حقوق مشمول بیمه فرد در 5 سال آخر قبل از بازنشستگی است؛ بنابراین اگر متقاضی در این مدت حق بیمه را براساس حداقل دستمزد تعیینشده پرداخت کرده باشد، مستمری بازنشستگی او نیز حداقل خواهد بود. همچنین در بیمه مشاغل آزاد، برخلاف بیمه اجباری، کارفرمایی وجود ندارد که بخشی از حق بیمه را پرداخت کند؛ بنابراین سهم بیمهشده از پرداختها بیشتر است که بر سطح مستمری تاثیر میگذارد.
برای افزایش حقوق بازنشستگی در بیمه مشاغل آزاد، متقاضی میتواند از چند روش استفاده کند. اول، انتخاب حق بیمه بالاتر در هنگام تعیین مبلغ پرداختی است. درصد پرداختی (12، 14 یا 18 درصد) و مبلغ دستمزدی که فرد اعلام میکند، در میزان مستمری او تاثیر مستقیم دارد. راهکار دوم، پرداخت منظم حق بیمه با دستمزد واقعی است؛ زیرا هرگونه کاهش در میزان پرداختی در سالهای پایانی میانگین حقوق و در نتیجه مستمری را کاهش میدهد. سوم، افزایش سابقه بیمه است. هرچه مدت پرداخت بیمه بیشتر باشد، درصد مستمری نسبتبه حقوق مبنای محاسبه نیز افزایش پیدا میکند.
بیمه مشاغل آزاد بدون کارت پایان خدمت
براساس قوانین سازمان تامین اجتماعی، داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت نظام وظیفه برای ثبتنام بیمه مشاغل آزاد الزامی نیست؛ بنابراین افرادی که کارت پایان خدمت ندارند نیز میتوانند بیمه مشاغل آزاد را دریافت کنند و از مزایای آن، مانند مستمری بازنشستگی، ازکارافتادگی و درمانی، بهرهمند شوند.
این نوع بیمه مخصوص افرادی است که شغل آزاد دارند و بهصورت اختیاری میخواهند تحت پوشش بیمه قرار بگیرند. برخلاف بیمه اجباری که کارفرما مسئول ثبتنام و پرداخت سهم بیمه کارگر است، در بیمه مشاغل آزاد، فرد خودش اقدام به پرداخت حق بیمه میکند؛ بنابراین محدودیتهایی مانند ارائه کارت پایان خدمت که در برخی از بیمههای مرتبط با مشاغل دولتی و استخدامی الزامی است، برای بیمه مشاغل آزاد اعمال نمیشود. با این حال متقاضیان باید سایر شرایط تعیینشده توسط تامین اجتماعی را داشته باشند.
فرانشیز درمانی بیمه مشاغل آزاد چقدر است؟
مانند کلیه بیمهنامهها به بیمه درمانی مشاغل آزاد هم فرانشیز تعلق میگیرد. یعنی بخشی از هزینههای خدمات بیمارستانی و پزشکی برعهده خود بیمهشده خواهد بود. فرانشیز بیمه در بیمه مشاغل آزاد برای درمانهای بستری 10 درصد و برای درمانهای سرپایی 30 درصد است. یعنی بیمهشده باید 10 درصد از هزینههای مربوط به بستری و 30 درصد از هزینههای خدمات پزشکی سرپایی را خودش پرداخت کند.
سن بازنشستگی مشاغل آزاد
بهطورکلی سن بازنشستگی برای مشاغل آزاد با سایر بیمههای بازنشستگی تفاوتی ندارد و شامل موارد زیر میشود:
- بازنشستگی با 10 سال سابقه کار (برای زنان بالای 55 سال و مردان بالای 60 سال)
- بازنشستگی زنان بالای 42 سال با 20 سال سابقه کار
- بازنشستگی با 20 سال سابقه کار متوالی یا 25 سال سابقه کار متوالی در مشاغل سخت
- بازنشستگی با 20 سال سابقه کار (برای مردان بالای 60 سال و زنان بالای 55 سال)
- بازنشستگی با 30 سال سابقه کار (برای آقایان بالای 50 سال و زنان بالای 40 سال)
- بازنشستگی با 35 سال سابقه کار
همانطور که مطالعه کردید، سن بازنشستگی بیمه مشاغل آزاد با بیمههای دیگر یکسان است. در ضمن، افرادی که دیرتر شروع به ریختن حق بیمه خود کنند هم میتوانند از این شرایط خاص برای بازنشستگیِ قبل از 35 سال، استفاده کنند.
آیا افزایش حقوق بازنشستگان مشاغل آزاد امکان دارد؟
برعکس بیمههای اجباری تامیناجتماعی، بیمه مشاغل آزاد امکان محاسبه میزان مستمری بر حرف براساس دو سال آخر قبل از بازنشستگی ندارد. یعنی حتی اگر در دو سال آخر بازنشستگی حق بیمه بیشتری پرداخت کرده باشید، باز هم ملاک حق بیمه پرداختی و سابقه پرداخت حق بیمه متقاضی در زمان عقد قرارداد محاسبه میشود. درواقع سوابق ناشی از بیمه خویشفرما (اختیاری و صاحبان حرف و مشاغل آزاد) صرفا سابقه پرداخت حق بیمه است و جز سابقه کار فرد نخواهند بود.
بیمه مشاغل آزاد بدون دفترچه
سالهای گذشته افراد جهت بهره بردن از خدمات بیمه تامین اجتماعی، با دفترچه خود به مراکز درمانی مراجعه میکردند و با هزینه کمتر یا رایگان، درمان میشدند. بیمهشدگان برای تمدید دفترچهشان باید بهصورت حضوری به اداره تامین اجتماعی مراجعه میکردند. ولی از سال 1399 و با شیوع ویروس کرونا، این فرآیند کمی تغییر کرد. به این معنی که از پزشکان و مراکز درمانی خواسته شده است که کلیه خدمات مربوط به تامین اجتماعی را تا حد امکان از راه دور و اینترنتی انجام دهند. بیمهشدگان نیز میتوانند با ارائه کارت ملی، خدمات درمانی موردنیازشان را دریافت کنند.
برای بهره بردن از خدمات درمانی در مشاغل آزاد نیز باید به همین طریق اقدام کنید. یعنی اگر شما گزینه درمان را انتخاب و مبلغ را واریز کرده باشید، دیگر نیازی به دفترچه ندارید؛ از طریق کد ملی خود میتوانید از خدمات درمانی بهره ببرید. در ضمن، حق بیمه درمان در این بیمه اجباری نیست؛ یعنی شما به دلخواه میتوانید حق سرانه خود را واریز کنید و اگر به درمان نیازی نداشتید، اجباری برای واریز آن وجود ندارد.
هزینه بیمه آزاد بدون دفترچه و فقط بازنشستگی چقدر است؟
در بخش قبلی، هزینه بیمه مشاغل آزاد را بررسی کردیم که در واقع همان بیمه بدون درمان محسوب میشوند. به این معنی که شما با پرداخت این مبالغ، فقط در زمان بازنشستگی حق بیمه خود را ماهانه دریافت میکنید. با این حال اگر فردی علاوهبر بیمه مشاغل آزاد بازنشستگی بخواهد از خدمات درمانی هم بهره ببرد، باید مبلغ آن را بپردازد. این مبلغ همان فرانشیز درمانی بیمه است که کمی بالاتر آن را بررسی کردیم.
مهمترین نکات درباره بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی
اگر شغل آزاد دارید و به دنبال این هستید که تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار بگیرید، بیمه مشاغل آزاد یکی از بهترین گزینهها برای شماست؛ اما قبل از ثبتنام باید به چند نکته مهم توجه کنید:
- بیمه مشاغل آزاد مناسب کسانی است که از سوی هیچ سازمانی بیمه نشده باشند.
- در صورت خرید این بیمهنامه، عنوان آن در سابقه بیمه ثبت نخواهد شد.
- اگر در یک موسسه مشغولبهکار باشید، نمیتوانید بیمه مشاغل آزاد را تهیه کنید و باید از سمت کارفرمای خود بیمه شوید.
- با خرید بیمه تامین اجتماعی آزاد نمیتوان افرادی بهجز بستگان درجهاول (همسر، فرزند، پدر و مادر) را تحتپوشش قرار داد.
- برای افرادی که سن زیادی دارند و قادر به تهیه بیمهنامههای اختیاری نیستند، امکان خرید بیمه مشاغل آزاد فراهم شده است.
- چنانچه افراد توسط سازمانهایی مانند آموزشوپرورش یا ارتش سابقه بیمه داشته باشند، باید مبلغ آن را تسویه کنند تا این زمان در سابقه تامین اجتماعی آنها محاسبه شود.
نحوه ثبت نام بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد
برای ثبت نام بیمه مشاغل آزاد باید فرم ثبت نام بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد را در سایت es.tamin.ir پر کنید و مدارک لازم برای بیمه مشاغل آزاد را تحویل دهید. درواقع اول باید در سایت تامین اجتماعی ثبتنام کنید و عضو سایت شوید؛ سپس با نام کاربری و رمز عبور اختصاصی میتوانید با ورود به پنل کاربری شخصیتان فرم مربوطه را تکمیل کنید. فرم ثبت نام بیمه مشاغل آزاد را هم میتوانید از طریق منوی بیمه شدگان/ بیمه شدگان خاص/ انعقاد قرارداد بیمه حرف و مشاغل آزاد پیدا کنید.
بعد از پر کردن فرم اگر اطلاعاتتان درست بود، باید گزینه «اطلاعات صحیح است» را انتخاب کنید. برای اصلاح اطلاعات هم میتوانید از گزینه «اطلاعات نادرست است و باید اصلاح شود» استفاده کنید. برای تکمیل ثبتنام باید مقدار حق بیمه، عنوان شغلی، نیاز داشتن یا نداشتن به دفترچه بیمه و دیگر موارد را مشخص کنید. در نهایت بعد از تایید مدارک لازم برای بیمه تامین اجتماعی آزاد طی ۲ ماه تحت پوشش بیمهای قرار خواهید گرفت.
روشهای پرداخت اینترنتی حق بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد
پرداخت حق بیمه برای صاحبان حرف و مشاغل آزاد یکی از مهمترین تعهداتی است که بهصورت ماهانه باید آن را انجام داد تا پوشش بیمهای افراد حفظ شود. با توسعه خدمات الکترونیکی سازمان تامین اجتماعی، دیگر نیازی به مراجعه حضوری به شعب یا بانکها برای پرداخت حق بیمه نیست و بیمهشدگان میتوانند با چند کلیک و در کمترین زمان ممکن، حق بیمه خود را بهصورت اینترنتی و غیرحضوری پرداخت کنند. این روشها علاوهبر صرفهجویی در هزینه و زمان، امکان پرداخت آسان و بدون دغدغه را از هر نقطهای فراهم میکنند. روشهای پرداخت اینترنتی حق بیمه مشاغل آزاد عبارتاند از:
- پرداخت از طریق سایت سازمان تامین اجتماعی (eservices.tamin.ir)
- پرداخت از طریق اپلیکیشن «تامین من»
- پرداخت از طریق کدهای دستوری USSD
- پرداخت از طریق خودپرداز
- پرداخت از طریق اینترنت بانک و همراه بانک
با استفاده از این روشها میتوانید بدون نیاز به مراجعه حضوری، حق بیمه خود را بهموقع پرداخت کرده و از مزایای بیمه مشاغل آزاد بهرهمند شوید.
1- پرداخت حق بیمه مشاغل آزاد با سامانه تامین اجتماعی
سازمان تامین اجتماعی بستری را فراهم کرده است تا از طریق سامانه آن بتوانید بهراحتی حق بیمه خود را بپردازید. برای این کار کافیست وارد سایت samt.tamin.ir شوید. در سایت ثبت نام کنید تا از این زمان به بعد با استفاده از نام کاربری و رمز عبور خود وارد شوید. سپس باید گزینه درخواست برگه پرداخت را انتخاب کنید و بعد از مشخص کردن تعداد ماههای موردنظر، دکمه درخواست ثبت را فشار دهید. حال باید وارد بخش دریافت برگه پرداخت شوید و اگر فیش پرداختی صادر شده بود، آن را به شکل آنلاین بپردازید.
2- پرداخت حق بیمه مشاغل آزاد با اپلیکیشن
برای استفاده از این برنامه، کافیست اپلیکیشن «تامین من» را در تلفن همراهتان دانلود کنید و بعد از ثبتنام، وارد صفحه خدمات شوید. از بین گزینههای مختلف، گزینه بیمه شده را انتخاب کنید تا گزینههای دیگر در اختیار شما قرار بگیرند؛ سپس در قسمت پرداخت حق بیمه، اطلاعات خواسته شده را پر کنید تا مراحل پرداخت شما با موفقیت انجام شود.
3- پرداخت حق بیمه مشاغل آزاد با کد دستوری و بدون نیاز به اینترنت
در زمانهایی که به تلفن هوشمند یا اینترنت دسترسی ندارید، با استفاده از تلفن معمولی هم میتوانید حق بیمه مشاغل آزاد را بپردازید. برای این کار ابتدا باید با تلفن یا گوشی همراه، کد دستوری #۷۱۳*۷۲۴* را شمارهگیری کنید؛ سپس از شما خواسته میشود تا شناسه قبض خود را وارد کنید و بعد از تایید اطلاعات، آماده پرداخت شوید. با وارد کردن مشخصات کارت و رمز پویا، حق بیمه شما واریز میشود.
4- پرداخت حق بیمه مشاغل آزاد با خودپرداز
پرداخت حق بیمه مشاغل آزاد از طریق خودپرداز (ATM) یکی از روشهای ساده و در دسترس برای افرادی است که ترجیح میدهند پرداختهایشان را بدون نیاز به اینترنت و اپلیکیشنهای موبایل انجام دهند. این روش بهخصوص برای افرادی که دسترسی به اینترنت ندارند یا به استفاده از خدمات حضوری عادت دارند، گزینهای مناسب محسوب میشود. مراحل پرداخت حق بیمه از طریق خودپرداز عبارت است از:
- ابتدا به یکی از دستگاههای خودپرداز بانک رفاه کارگران یا سایر بانکهایی که امکان پرداخت حق بیمه را فراهم کردهاند، مراجعه کنید.
- کارتتان را در دستگاه قرار دهید و رمز عبور چهار رقمی را وارد کنید.
- در منوی اصلی خودپرداز، گزینه پرداخت قبوض یا خدمات تامین اجتماعی را انتخاب کنید.
- اطلاعات قبض بیمه شامل شناسه قبض و شناسه پرداخت را که در سامانه تامین اجتماعی قابل دریافت است، وارد کنید.
- پس از بررسی و تایید اطلاعات، مبلغ مشخصشده را پرداخت کنید.
- در پایان دستگاه خودپرداز رسید چاپی را ارائه میدهد. توصیه میشود رسید را تا زمان ثبت نهایی در سیستم بیمه نزد خود نگه دارید.
حتما از بانکهای پشتیبان پرداخت حق بیمه استفاده کنید. بانک رفاه یکی از اصلیترین گزینههاست. پس از انجام پرداخت، در سایت تامین اجتماعی یا از طریق پیامک تایید پرداخت را بررسی کنید. در صورت بروز مشکل باید به بانک یا شعبه تامین اجتماعی مراجعه شود.
5- پرداخت حق بیمه مشاغل آزاد از طریق اینترنت بانک و همراه بانک
یکی از روشهای ساده و سریع برای پرداخت حق بیمه مشاغل آزاد، استفاده از اینترنت بانک و همراه بانک است. این روش به شما امکان میدهد که بدون نیاز به مراجعه حضوری یا استفاده از اپلیکیشنهای جانبی، حق بیمه خود را مستقیما از حساب بانکیتان پرداخت کنید. بسیاری از بانکهای کشور، از جمله بانک رفاه، ملی، ملت، صادرات و سایر بانکهای ارائهدهنده خدمات پرداخت به تامین اجتماعی، این امکان را فراهم کردهاند. مراحل پرداخت از طریق اینترنت بانک و اپلیکیشن همراه بانک به شرح زیر است:
- وارد اینترنت بانک مربوط به بانک خود شوید.
- به بخش پرداخت قبوض یا خدمات تامین اجتماعی مراجعه کنید.
- گزینه پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی را انتخاب کنید.
- شناسه پرداخت و مبلغ حق بیمه را وارد کنید.
- اطلاعات را تایید کرده و پرداخت را نهایی کنید.
- رسید پرداخت را دریافت و در صورت نیاز ذخیره کنید.
این روشها به شما کمک میکنند تا بدون محدودیت زمانی و مکانی، حق بیمه خود را بهموقع پرداخت کنید و از مزایای بیمه مشاغل آزاد بهرهمند شوید.
خدمات ازکی برای متقاضیان بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی
انتخاب بیمه تامین اجتماعی مناسب برای مشاغل آزاد تصمیمی مهم است که در آینده شما تاثیر بسزایی خواهد داشت. همانطور که در این مقاله بررسی کردیم، بیمه مشاغل آزاد گزینهای ایدهآل برای افرادی است که بهصورت مستقل کار میکنند و به دنبال بهره بردن از مزایای بازنشستگی، درمان، ازکارافتادگی و مستمری فوت هستند. تفاوتهای بین انواع بیمههای 12، 14 و 18 درصد مشاغل آزاد، نشان میدهد که هر فرد باید با در نظر گرفتن شرایط شغلی، نیازهای بیمهای و میزان توان پرداختش، مناسبترین گزینه را انتخاب کند.
اگر هنوز در انتخاب بیمه مناسب خود تردید دارید یا نیاز به مشاوره تخصصی برای انتخاب بهترین پوشش بیمهای دارید، ازکی این فرآیند را برای شما سادهتر کرده است. شما میتوانید از طریق ازکی اطلاعات دقیق درباره انواع بیمه مشاغل آزاد و بیمه اختیاری دریافت کنید. بهصورت آنلاین مقایسهای جامع از پوششهای مختلف داشته باشید. از کارشناسان ما راهنمایی بگیرید تا مناسبترین بیمه را براساس شرایطتان انتخاب کنید. با ازکی دیگر سردرگمی بین قوانین و مقررات پیچیده بیمهای ندارید. همین حالا میتوانید برای دریافت مشاوره رایگان و انتخاب بهترین بیمه متناسب با شرایطتان از سایت ازکی اقدام کنید.
سوالات متداول
- بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی چیست و چه کسانی میتوانند از آن استفاده کنند؟
بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی نوعی بیمه خویشفرما است که برای افرادی که بهصورت مستقل و خوداشتغال در حرفه یا شغلی فعالیت میکنند و تمایل دارند خودشان را بیمه کنند، ارائه میشود. این بیمه برای افرادی که تحت پوشش هیچ بیمه پایهای دیگری نیستند و در هیچ سازمان یا شرکتی استخدام نشدهاند، مناسب است.
- مزایای بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد چیست؟
مزایای بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی شامل دریافت مستمری بازنشستگی، حقوق ازکارافتادگی و غرامت فوت است. لازم به ذکر است که این بیمه شامل کمک هزینه ازدواج و غرامت دستمزد ایام بارداری نمیشود.
- چه شرایطی برای ثبتنام در بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی وجود دارد؟
برای ثبت نام در بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی، متقاضی باید حداقل ۱۸ و حداکثر ۵۰ سال سن برای مردان و ۴۵ سال برای زنان و حداقل ۱۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد.
- حق بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی در سال 1404 چقدر است؟
حق بیمه مشاغل آزاد برای سال 1404 بستهبه نوع سطح و پوشش، مبالغ مختلفی دارد. برای سطح 12 درصد مبلغ 1.288.480 تومان، برای سطح 14 درصد مبلغ 1.503.226 تومان و برای سطح 18 درصد، مبلغ 1.932.720 تومان باید پرداخت شود.
سلام.خسته نباشید.من ۶۰ سال دارم ودر سال ۱۴۰۱ سابقه من ۲۰ سال تکمیل میشود. ایا حق بیمه مشاغل آزاد سال 1401 پرداخت با درصدهای حق بیمه ۱۲درصد یا حق بیمه ۱۴درصد یا حق بیمه ۱۸درصد در میزان نحوه محاسبه حقوق بازنشستگی مشاغل آزاد فرق و تفاوتی پولی و درامد بازنشستگی مشاغل آزاد فرق دارد یا نه .وایا اگر با واریزی حق بیمه ۱۸درصد امسال حقوق من بیشتر میشود یا اینکه اگر ۱۲ درصدی واریز کنم حقوق بازنشستگی مشاغل آزاد فرق من با با واریزی حق بیمه ۱۸درصد امسال حقوق من هیچ فرقی و اختلا ف حقوق بازنشستگی دارد یا نه.ممنون و تشکر. رحیم رجبی
رحیم عزیز سلام
برای جزییات دقیق با بیمه تامین اجتماعی تماس بگیرید.
سلام خواستم درمورد بیمه آزاد اگر مجرد باشیم آیا بعدازفوت به کسی مستمری میدهند ممنون میشم اگه راهنمایی کنید